Tekst objavljen: 01.05.2016 13:00        


Cena fjučersa srebra danasje na njujorškoj robnoj berzi COMEX dostigla najviši nivo u poslednjih deset meseci.

Cena srebra porasla 23 odsto u ovoj godini

Cena ugovora za isporuku u maju porasla je 4,4 odsto, na 16,97 dolara po unci, cena kojom se poslednji put trgovalo krajem maja prošle godine.

“Značajano slabljenje dolara pruža podršku robi koja se obračunava u američkoj valuti, poput nafte, zlata ili srebra”, kaže Fawad Razaqzada, analitičar u “City Index” i dodaje da tražnju za plemenitim metalima podstiču i vodeće centralne banke u svetu svojojm politikom niskih ili negativnih kamatnih stopa.

Umanjena strahovanja po pitanju kineske tražnje takođe podstiču ulaganje usrebro, koje je istovremeno i plemeniti metal i industrijska roba, kaže Razaqzada.

Nestabilnost na tržištima akcija i pojačana averzija investitora prema riziku ojačale su tražnju za robom koja se smatra bezbednim utočištem za kapital.Cena srebra je u protekloj nedelji porasla 6 odsto, a od početka godine 23 odsto, nadmašujući zlato koje je u ovoj godini na dobitku oko 18 odsto.

“Upotreba srebra u industrijiske svrhe znači da je osetljiviji na cikluse u industriji i potencijalno je slabije utočište za kapital od zlata”, smatra Brenda Kelly, glavni analitičar u “London Capital Group”.

Zlato je u utorak poskupelo 20,68$ dolara odnosno 1,68 odsto i unca košta 1253,17 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srebro srebro na berzo skok cene srebra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana