Tekst objavljen: 10.02.2016 10:30        


Cene nafte su se oporavile danas u trgovanju u Aziji, posle potonuća prethodnog dana, ali analitičari upozavaju da će dobici biti ograničenog dometa, pošto globalna zasićenost ponude, koja urušava tržište, ne pokazuje znake popuštanja.

Cene nafte prkose preobilnoj ponudi

Investitori nervozno iščekuju objavu izveštaja o američkim komercijalnim zalihama nafte kasnije danas, od kog se očekuje da će pokazati nastavak rasta rezervi "crnog zlata", prenosi agencija AFP.
Američka "laka" nafta WTI za isporuke u martu poskupela je danas 48 centi, ili 1,72 odsto na 28,42 dolara, a sirova nafta "brent" za aprilske isporuke je ojačala za 50 centi, ili 1,65 procenata, na 30,82 dolara za barel.

Američko merilo, nafta WTI, juče je pala 5,9 odsto, a "brent" 7,7 odsto nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom mesečnom izveštaju objavila da će u prvoj polovini 2016. godine višak ponude na globalnom tržištu biti veći nego što se ranije očekivalo.

U izveštaju je primećeno da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) u najvećoj meri odgovorna za preobilne isporuke, uz konstataciju da su Saudijska Arabija, Irak i Iran - kom su upravo ukinute međunarodne sankcije uvedene zbog nuklearnog programa Teherana, u januaru "odvrnule slavine" na naftnim poljima.

Analitičar u kompaniji "Filip fjučers", Danijel Ang, smatra da je današnjem oporavku cena pomoglo ponovno otvaranje nekih regionalnih tržišta nakon pauze zbog proslave kineske Nove godine.

"Kineski investitori i trgovci se vraćaju da podrže tržište nakon praznovanja lunarne Nove godine", rekao je Ang za AFP, dodajući, međutim, da oporavak cena verovatno neće potrajati, pošto se očekuje da će današnji izveštaj američkog Ministarstva za energetiku pokazati dalji rast zaliha nafte, u nedelji zaključno sa 5. februarom.

"Aktuelni problem i dalje ostaje prevelika ponuda. Tržišni fundamenti su još uvek isti", rekao je on.
Cene sirove nafte pale su sa nivoa od preko 100 dolara po barelu sredinom 2014. godine na ispod 30 dolara ove godine, pogođene hiperprodukcijom, prevelikom ponudom, slabom tražnjom i usporavanjem globalne ekonomije, posebno kineske privrede koja je ključni potrošač energije, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte na berzi svetske zalihe nafte zalihe nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana