Tekst objavljen: 10.06.2015 13:39        


Grčki premijer Aleksis Cipras će se danas u Briselu sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, samo dan nakon izjave jednog od vodećih evropskih zvaničnika da je dogovor između Atine i kreditora moguć u predstojećim danima. 

Cipras danas sa Merkelovom u Briselu

Ciprasov sastanak sa nemačkom kancelarkom, kao i potencijalni razgovor sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, trebalo bi da bude održan na marginama samita Evropske unije i Latinske Amerike, i dolazi u trenutku kada je zvanična Atina dostavila novu listu predloženih reformi kreditorima u cilju okončanja zastoja u pregovorima sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji su zahtevali teške reforme u zamenu za puštanje 7,2 milijarde evra Atini iz preostalog paketa međunarodne pomoći, prenosi agencija Frans pres.

Rok važenja tog paketa ističe krajem ovog meseca, a zvaničnoj Atini je očajnički potreban novac kako bi izbegla bankrot i potencijalni izlazak iz evrozone, ocenjuje francuska agencija.

Evro je rano jutros ojačao, jer investitori veruju da je Grčka blizu postizanja dogovora sa međunarodnim kreditorima, pa je tako jedinstvena evropska valuta na Tokijskoj berzi porasla na 1,1297 dolara i 140,51 jen, sa 1,1280 dolara i 140,23 jena koliko je vredela na Njujorškoj berzi.

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za evrozonu Valdis Dombrovskis je juče ponudio zrno nade da će do dogovora između kreditora i Atine doći.

"Smatram da je moguće postići dogovor u predstojećim danima, ali to zahteva političku volju, pre svega sa grčke strane", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka međunarodni kreditori dogovor sa mmf grčka kriza grčka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana