Tekst objavljen: 08.10.2015 10:54        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji nastavile da rastu, jer su investitori bili fokusirani na rast zaliha i proizvodnje "crnog zlata" u SAD, kao i izjavu generalnog sekretara Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će tražnja u ovoj godini rasti. 

Dalji rast cena nafte, neočekivani skok zaliha u SAD

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za devet centi, na 47,90 dolara, dok je sirova nafta "brent" za novembarske isporuke koštala osam centi više, odnosno 51,41 dolar po barelu, prenosi Frans pres.

Cene nafte su sinoć pale, nakon što je izveštaj američkog ministarstva energetike pokazao da su zalihe komercijalne nafte porasle više od očekivanog u nedelji zaključno sa 2. oktobrom, što ukazuje na slabiju tražnju u zemlji koja je najveći svetski potrošač nafte.

Zalihe u SAD su u tom periodu porasle za 3,1 milion barela, iznad tržišnih očekivanja od 2,25 miliona barela, na ukupno 461 milion barela, što je za 27 odsto više u odnosu na isti period lani. Sa druge strane, američka proizvodnja nafte neočekivano je porasla za 76.000 barela dnevno, što je raspršilo nade u pogledu smanjenja prekomernih globalnih zaliha.

Trgovci, takođe, razmatraju izjavu generalnog sekretara Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Abdale Salema el-Badrija, koji je pre dva dana izjavio da će tražnja za naftom porasti više od projektovanog u ovoj godini.

"Procene su da će svetska tražnja nafte porasti za 1,5 miliona barela dnevno u 2015. godini, što je više od prvobitnih procena", navodi se u saopštenju el-Badrija dostavljenom Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) rast cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana