Tekst objavljen: 30.09.2020 9:45        


Dužnici koji po isteku drugog moratorijuma u otplati obaveza prema bankama, koji ističe danas, ne zatraži od banke neku od posebno ponuđenih opcija, automatski pristaju na plan otplate koji mu je banka predložila i dostavila, saopštilo je Udruženje banaka Srbije

Danas ističe moratorijum: Šta je obaveza banaka, a šta treba da urade građani?

Drugi zastoj u otplati trajao je tokom avgusta i septembra, a ističe danas, 30. septembra. Banke su obavezi da pismom ili elektronskim putem pošalju klijentima predlog plana otplate sa alternativama, a oni će moći da bankama odgovore u roku od sedam dana.

Osnovni i opšti model koji banke predlažu je da se kamata nastala u prethodnom periodu raspodeli na ostatak duga čija otplata će biti produžena za period trajanja moratorijuma na otplatu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Alternative koje banke nude su da se odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu, odnosno da klijenti plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum.

Drugi moratorijum koji je trajao dva meseca prihvatilo je 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća, a ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

3 komentara

  1. User image
    Snzana 01.10.2020 14:36

    A zasto nema produzenje kredita za jos 24 meseca kako je NBS spominjala da se po mogucstvu smanje rate. Zarade su manje i ko zna s poslom sta ce biti.

  2. User image
    Божо 01.10.2020 17:35

    А шта ако нисмо добили ни електронски ни писани документ?

  3. User image
    Coa 02.10.2020 4:47

    Zato sto banke ne zanima vas posao, primanja, zivotni standard, bracni status ili zdravstveno stanje... Ne zanimate ih dokle god im placate na vreme, a i ako okasnite par meseci nije ih briga jer zatezna kamata kuca bolje nego taximetar, pa se ti vozi do mile volje...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke moratorijum na otplatu kredita krediti kraj moratorijuma

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana