Tekst objavljen: 17.09.2021 15:10        


Nakon nekoliko pokušaja da se banka spasi, pre tačno 13 godina, u utorak, 16. septembra 2008. najveća svetska investiciona banka "Leman Braders" zaprepastila je svet i svojih 25.000 zaposlenih

Danas je tačno 13 godina od početka najveće ekonomske krize u istoriji sveta


Ovaj svetski finansijski div za koga se nije moglo ni pomisliti da bi zbog loše poslovne politike mogao nestati preko noći, tog dana u rane jutarnje sate, podneo je zahtev za stečaj s teretom dugova od čak 600 milijardi američkih dolara!

Bio je to najveći stečaj u američkoj istoriji. Berzanski indeks Dau Džons pao je neverovatnih 500 bodova, najviše od terorističkih napada 11. septembra 2001. Šokirani brokeri koji su napuštali Volstrit noseći kutije sa svojim stvarima postali su simbol krize.

Neki su bili zatečeni, izgubljeni, u neverici... A drugi su pak, poput Lorensa Mekdonalda, bivšeg brokera, isticali da je uprava banke odavno bila upozorena da su se upustili u prevelike rizike kako bi povećali kratkoročne profite.

Čelnici Lemana, oni s 31. sprata banke, "vozili su nas brzinom od 261 kilometara na sat... ravno u najveći lednik drugorazrednih hipotekarnih kredita u istoriji", rekao je on 2009. i u svojoj knjizi objavljenoj 2009. pod naslovom "Kolosalni neuspeh zdravog razuma: Neverovatna insajderska priča o krahu Leman Bradersa.

Američke vlasti nisu htele da pomognu. Tražile jesu kupca, ali pošto u tome nisu i uspeli, jednostavno su odustali od banke stare 150 godina, sa reputacijom broj 1. U celu priču su se uključili Fed i Ministarstvo finansija , pregovarali su sa jednom južnokorejskom bankom, a potom i sa Benk ov Amerika i Barklizom, ali bez i njihovog interesovanja na kraju da kupe Leman Braders.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


A razlog za propast bili su, odavno je već jasno, hipotekarni krediti koji su napravili hipotekarni balon koji je jednostavno morao da pukne. Od 2005. do 2007., na vrhuncu "balona" na tržištu nekretnina, hipotekarni krediti odobravani su ljudima koji su želeli da kupe nekretninu, a nisu sebi to mogli priuštiti.

Potom se te kredite pakovali u vrednosne papire i preprodavali ulagačima, brokerskim kućama koje je u to vreme Leman Braders sumanuto kupovao i na celom poslu zarađivao.

Ali sredinom 2007. počeli su se gomilati gubici i tu je bio kraj za Leman Braders.

Finansijska kriza počela je 2007. godine krizom tržišta nekretnina u SAD (Subprime crisis). Uzrok krize je uglavnom bio brzi pad cena nekretnina u SAD, koje su se posle dugog razdoblja rasta cena razvile u nerealnim razmerima.

Danas imamo novu krizu, korona krizu. Neki kažu da je pogubnija od one iz 2008. Činjinica je da korona i dalje traje, da privrede širom sveta i dalje trpe, tako da će se posleice i gubiti tek sabirati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
leman brothers svetska ekonomska kriza 2008 SAD berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana