Tekst objavljen: 12.04.2016 11:06        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju marta ove godine 9,5 milijardi evra u odnosu na 9,85 milijardi prethodnog meseca. Kako je saopšteno iz NBS, martovskim nivoom deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 238 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve NBS u martu 9,5 milijardi evra

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009.) na kraju marta iznosile su 7,88 milijardi evra.

Smanjenje ukupnih deviznih rezervi NBS od 349,9 miliona evra u martu u najvećoj meri rezultat je plaćanja obaveza prema inokreditorima i isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u ukupnom iznosu od 286,6 miliona evra.

Pored toga, po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka, zatim servisiranja stare devizne štednje, kao i po ostalim osnovima, iz deviznih rezervi su realizovani odlivi u ukupnom iznosu od 194,7 miliona evra.

Veći prilivi su ostvareni po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, korišćenja kredita i od donacija u ukupnom iznosu od 187,1 miliona evra.

Takođe, značajan priliv u devizne rezerve NBS je ostvarila uspešnim upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu, po osnovu uplate depozita za učešće u prodaji Železare Smederevo, kao i po osnovu ostalih priliva u ukupnom iznosu od 77,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 623,3 miliona evra i bio je za 52,7 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U prvom kvartalu ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,98 milijardi evra.

Dinar je u martu nominalno aprecirao prema evru za 0,5 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 175 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međubankarsko devizno tržište devizne rezerve nbs devizne rezerve nbs m1 novčana masa m1

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana