Tekst objavljen: 14.04.2014 8:00        


Dinar danas nastavlja četvorodnevnu tendenciju mirovanja kursa prema evru, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 115,4895 dinara za evro, objavila je NBS. Dinar će biti jači 0,4 odsto prema zajedničkoj moneti evrozone nego pre mesec dana, a 3,1 odsto slabiji nego pre godinu dana.

Dinar i danas miruje, evro neće pasti ispod 115 dinara

Od početka godine NBS je kupila ukupno 90 miliona evra i prodala ukupno 820 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu da bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Najniža vrednost kursa dinara prema evru ove godine bila je 7. februara, kada je srednja vrednost iznosila 116,1253 dinara za jedan evro, a najviša 1. januara, kada je bila 114,6421 dinar za jedan evro.

Prema rečima Branka Živanovića, profesora na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ne treba očekivati da će evro pasti ispod 115 dinara. S druge strane, NBS će tokom godine braniti određene koridore deviznog kursa.

- Centralna banka u poslednjih sedam do deset dana interveniše na međubankarskom deviznom tržištu kupujući devize da bi održala nivo kursa iznad 115 dinara - naglašava Živanović za Novosti.

- Kupovina je od 10 do 20 miliona evra dnevno. Centralna margina je 115,30 dinara i kada se kurs približi ovoj granici, NBS izlazi na tržište.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizni kurs kursna lista nbs evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana