Tekst objavljen: 13.10.2015 8:35        


Trenutni pad američke nacionalne valute prema gotovo svim ostalim najtrgovanijim valutama na svetu, prema oceni analitičara Admiral Marketsa, samo je zatišje pred buru, s obzirom na to da oni predviđaju novi talas jačanja američkog dolara. 

Dolazi novi talas jačanja dolara

Sadašnji pad dolara, koji traje već drugu nedelju zaredom, nastao je uglavnom zato što je većina investitora i analitičara bila uverena da će američka centralna banka u maju početi da podiže kamatne stope, što Fed, ipak, nije uradio zbog opstajanja niske stope inflacije i usporavanja globalne ekonomije.

Sada deo investitora smatra da će do podizanja doći tek u 2016. godini, što znači da će krediti još neko vreme biti jako jeftini, a to će idalje doprinositi povećanoj potrošnji i investicijama.

Takva situacija je dobra za cene deonica i vrednost ostale imovine, pa se upravo zbog toga poslednjih nedelja velika količina novca ulaže u deonice i plemenite metale što im naglo diže cenu, smatraju analitičari, a prenosi Poslovni dnevnik.

To, međutim, neće dugo da potraje i američki dolar neće dugo da slabi. Ekonomska situacija u SAD-u je osetno bolja nego u ostalim razvijenim ekonomijama, pa će američka centralna banka gotovo sigurno prva da pokrene ciklus zatezanja monetarne politike. Pri tome, od nekih centralnih banaka, kao što je evropska, čak se očekuje i dodatno popuštanje, kažu analitičari.

Takva situacija će vrlo verovatno da dovede do novog talasa jačanja američkog dolara u odnosu na evro i ostale valute, ali i do pada cene zlata.

Jedino će cena nafte, najverovatnije, nastaviti da raste na osnovu pada proizvodnje u 2016. godini, kako to očekuju i Ministarstvo energetike SAD-a i organizacija zemalja izvoznica nafte, OPEK.

Podsećanja radi, cena američke "lake" nafte (WTI) od početka meseca je porasla 11 odsto i sada se prvi put od jula nalazi na nivou iznad 50 doalra po barelu, dok je cena zlata u istom periodu porasla 4,5 odsto, a vrednost najtrgovanijih američkih i evropskih indeksa je porasla približno šest odsto.

Istovremeno, u poslednje dve sedmice američki dolar je oslabio u odnosu na kanadski dolar za četiri odsto, prema australjskom dolaru za šest, a prema novozelandskom dolaru za osam odsto. Slabljenje u odnosu na evropske valute, evro, švajcarski franak i britansku funtu, pad je bio osetno manji i iznosio je približno jedan odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar jačanje dolara fed kamatne stope ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana