Tekst objavljen: 22.07.2016 14:04        


Broj falsifikovanih novčanica u evrima povučenih iz opticaja značajno je smanjen u prvom polugodištu 2016. godine, saopštila je danas Evropska centralna banka (ECB). 

ECB: Falsifikata evra manje za četvrtinu

Ukupno 331.000 krivotvorenih novčanica je povučeno iz opticaja od januara do juna, što je za 25 odsto manje u odnosu na drugo polugodište 2015. godine i za 27 odsto manje u odnosu na prvu polovinu 2015. godine, navodi se u anketi ECB-a koja se objavljuje dva puta godišnje, prenosi agencija Frans pres.

"Broj falsifikovanih novčanica je i dalje veoma nizak u poređenju sa rastućim brojem pravih novčanica u opticaju od preko 18,5 milijardi u prvom polugođu 2016. godine", saopštila je ECB.

Novčanice u apoenima od 50 evra čine gotovo polovinu od ukupnog broja falsifikata, odnosno 48,2 odsto, utvrdila je centralna banka.

Za njima slede novčanice u apoenima od 20 evra, sa udelom od 31,6 odsto u ukupnom broju falsifikovanih novčanica, dok one u apoenima od 100 evra čine 11,1 odsto od ukupne količine falsifikata.

ECB je trenutno u procesu štampanja novih novčanica sa poboljšanim bezbednosnim karakteristikama.
Centralna banka se nedavno našla na udaru kritika zbog odluke da prestane sa štampanjem novčanice od 500 evra do kraja 2018. godine. ECB se na to odlučila zbog rasprostranjenog mišljenja da je pre svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih suma novca u različite delove sveta, bez znanja vlasti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ecb falsifikovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana