Tekst objavljen: 15.05.2016 10:00        


Ukoliko Srbija i Rusija početkom juna dogovore bescarinski uvoz i izvoz vozila, kako je najavio ministar trgovine Rasim Ljajić, na domaćem tržištu naći će se “Ladini” putnički automobili i “Gazovi” teretnjaci jeftiniji za oko 10 odsto.

Evo koji automobili stižu iz Rusije i po kojim cenama

U Grupaciji uvoznika vozila naglašavaju da bi ova novina predstavljala dobar podsticaj kako za pojedinačne kupce tako i privrednike u Srbiji.

- “Ladini” putnički automobili i “Gazova” teretna vozila do 3,5 tona nosivosti su i dosad nalazili tržište u Srbiji, a sa eventualnim ukidanjem carine od oko 15 odsto oni će biti konkurentni sa vozilima iz Evropske unije. Zaista je bilo paradoksalno da imamo sa Rusijom sporazum o slobodnoj trgovini, a da godinama uvozimo automobile sa carinom - ističe Milan Vukasović, predsednik ove grupacije. Ako se ukine carina, cena ruskih vozila u Srbiji biće znatno pristupačnija.

- Carina iznosi 12,5 do 15 odsto na nabavnu cenu vozila. Pitanje je da li će uvoznik svu razliku, ako se ukine carina, dati kupcu. Tako da je realno da cene ruskih vozila budu niže od 7 do 10 odsto. To znači da će nova “lada niva” koja sada košta 9.500 evra koštati oko 8.500 evra ili da će teretni kombi “gaz” imati cenu oko 12.500 umesto 14.000 evra - objašnjava Vukasović.

Povoljnija cena ruskih vozila promeniće, kako kaže, domaće tržište.

- Srbija je dosad uvozila godišnje ukupno 20.000 vozila svih marki, od čega su 10 odsto ili oko 2.000 bila ruska vozila. Očekujem da će kada se ukine carina uvoz ruskih vozila porasti za 30 do 40 odsto - objašnjava Vukasović.

Sporazum o slobodnoj trgovini vozila Srbije sa Evroazijskim ekonomskim savezom koji čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija i Jermenija podrazumevaće i bescarinski izvoz automobila kragujevačkog “Fijata” u ove zemlje.

Međutim, teško je očekivati direktan reciprocitet u trgovini vozilima.
- “Fijat” sigurno planira da izveze više od 2.000 automobila u Rusiju koliko trenutno Srbija uvozi vozila iz ove zemlje. Dovoljno je da se sva ruska vozila budu oslobođena carine pa da to ima pozitivan efekat kako na naše tako i rusko tržište - kaže Vukasović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana