Tekst objavljen: 20.11.2013 9:45        


Hrvatski građani putem interneta u proseku kupuju samo nekoliko puta godišnje, a kada se na to odluče najčešće kupuju odeću, obuću i modne dodatke i elektronske uređaje, pokazuje istraživanje o korišćenju interneta u Hrvatskoj koje je proveo GfK.

Evo koliko i šta Hrvati najviše kupuju preko interneta

Iz GfK ističu da je rast korisnika interneta u Hrvatskoj u poslednjih nekoliko godina usporio, iako istovremeno ubrzano raste korišćenje različitih mogućnosti i pogodnosti koje pruža internet poput kupovina različitog asortimana proizvoda i usluga.

Krajem 2010. godine u Hrvatskoj samo je šest posto građana kupovalo putem interneta. U samo dve godine taj je udeo uvećan gotovo četiri puta pa najnoviji podaci pokazuju da je 23 posto građana barem jednom kupilo nešto putem interneta.

Istraživanje pokazuje da putem interneta kupuje 36 posto ispitanika koji ga koriste, ali i da njihove kupovine nisu česte - 44 posto 'on-line kupaca' kupuje svega nekoliko puta godišnje, a 24 posto jednom u nekoliko meseci.

Pritom najčešće kupuju odeću, obuću i modne dodatke (njih 63 posto), elektronske uređaje (36 posto) i knjige, časopise i drugu literaturu (22 posto).

Iz GfK ističu i kako su sve popularniji tzv. portali grupnih kupovina, koji nude povoljnije cene različitih usluga i proizvoda za veći broj korisnika. Među onima koji kupuju putem interneta njih 42 posto je barem jednom kupovalo preko takvog portala, što čini oko 10 posto ukupne hrvatske populacije starije od 15 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupci potrošači internet trgovina internet kupovina online kupovina online trgovina Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana