Tekst objavljen: 24.04.2016 16:00        


Falsifikovana i piratska roba učestvuje sa do 2,5 odsto u svetskoj trgovini, a njena vrednost je čak 461 milijarda dolara, što značajno šteti poslovanju kompanija i državnim kasama, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). 

Falsifikovana roba čini 2,5 odsto svetske trgovine

Trgovina falsifikovanim proizvodima, kao što su lažne torbe modne kuće "Louis Vuitton" i patike marke "Nike", pogoršala se u protekloj deceniji, budući da je u prethodnoj studiji OECD-a iz 2008. godine, takva roba činila 1,9 odsto svetskog uvoza, u vrednosti od 200 milijardi dolara, prenosi agencija Rojters.

Negativni efekti krivotvorene robe su daleko veći po bogate zemlje, gde je i lociran najveći broj kompanija koje proizvode najpoželjniju brendiranu robu, navodi britanska agencija, dodajući da je Evropska unija uvezla do 5,0 odsto "lažnjaka" u 2013. godini, u vrednosti od čak 116 milijardi dolara.

Kina je, prema izveštaju OECD-a, označena kao najveći proizvođač falsifikovanih proizvoda, a prava intelektualne svojine kineskih kompanija su takođe često narušena, zaključuje ova organizacija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
falsifikovana roba kupovina oecd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana