Tekst objavljen: 28.05.2016 10:00        


Gasprom razmatra mogućnost novih projekata za tranzit gasa u južnoj Evropi, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom. 

Gasprom razmatra nove gasne projekte u južnoj Evropi

"Gasovod Severni tok 2 nije ruska inicijativa, već inicijativa niza kompanija iz Evropske unije. Okarakterisana je, barem u Nemačkoj, kao čisto komercijalna inicijativa, bez političke agende, i tako je Gasprom doživljava", poručio je Lavrov, a prenosi ruska agencija Tas.

Lavrov je ukazao i na to da su primetni različiti stavovi Evropske komisije prilikom procene usklađenosti nekog projekta sa takozvanim Trećim energetskim paketom.

"Nedavno je napravljen jedan izuzetak za takozvani Transjadranski gasovod, i to za potpuno iste tačke zbog kojih je odbačen Južni tok", rekao je Lavrov, objasnivši da je Evropska komisija te tačke upotrebila kao izgovor da ne odobri projekat Južni tok.

Uprkos tome, Gasprom je, prema njegovim rečima, uzeo u obzir interese zapadnih kompanija u projektu Severni tok 2, zbog čega istražuje mogućnost dodatnih projekata u južnoj Evropi.

"Uveren sam da možemo pronaći rešenje koje će zadovoljiti sve, pod uslovom da Evropska komisija objektivno pristupi pitanju evropske energetske bezbednosti i da ga ne posmatra sa čisto političke pozicije", izjavio je ruski ministar.

Lavrov je podsetio da je potpredsednik Evropske komisije zadužen za Energetsku uniju Maroš Šefčovič u januaru rekao da je neophodno potpuno obnavljanje energetskog dijaloga između Rusije i Evropske unije, koji je, prema rečima šefa ruske diplomatije, zvanični Brisel zamrznuo pre nekoliko godina.

"Naravno da smo pristali na to. Ipak, Evropska komisija do dana današnjeg nije preduzela nikakav korak za obnavljanje dijaloga. Mi smo spremni", dodao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gasprom gasovod ruski gasovod evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana