Tekst objavljen: 22.01.2019 10:30        


Francusko telo zaduženo za sajber prostor i zaštitu podataka osudilo je američkog internet giganta Google na rekordnu kaznu od 50 miliona evra zbog nedovoljno transparentnog obaveštavanja korisnika o tome kako se raspolaže njihovim ličnim podacima.

Google prva “žrtva” novih propisa o ličnim podacima

Nacionalna komisija za informatiku i slobode (CNIL), francuski policajac za lične podatke, prvo je evropsko regulatorno telo koje je kaznilo neku veliku svetsku internet kompaniju na osnovu novih evropskih propisa o zaštiti ličnih podataka koji su stupili na snagu 25. maja prošle godine.

Prema novim propisima, kazne mogu da iznose do četiri odsto ukupnog obrta kompanije na svetskom nivou za neispunjavanje obaveza zaštite ličnih podataka državljana EU.

Francuska komisija je prilikom istrage radila ono što se traži od novog korisnika pametnog telefona s operativnim sistemom Android, da otvori Google nalog i koristi svoj uređaj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako se navodi, ne negira se da je novi korisnik informisan o tome kako će njegovi podaci biti korišćeni, ali te informacije nisu lako dostupne i raspoređene su po raznim dokumentima koje korisnik nikad nema vremena da pregleda.

Nekad je potrebno do pet klikova da se sitgne do jedne informacije, rekao je za Frans pres Matijas Mulen, direktor francuske Komisije zadužen za zaštitu prava i ocenio da Google ne daje jasnu i razumljivu informaciju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
google sajber kriminal kazna internet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana