Tekst objavljen: 28.05.2014 16:30        


Usled proglašene vanredne situacije u Republici Srbiji, GRAWE osiguranje a.d.o. Beograd se odazvalo apelu predsednika Republike, predsednika Vlade Srbije i mnogobrojnih nadležnih institucija i uzelo učešće u akciji prikupljanja sredstava za obnovu i pomoć ugroženima od poplave.

Grawe: Brzo rešavanje odštetnih zahteva za ugrožene

Pored pomoći u smislu neophodne radne snage za odbranu od poplava (u samostalnoj organizaciji ili u grupama) na ugroženim područijima širom Srbije, kao i uplatama sopstvenih novčanih sredstava, zaposleni iz internih službi i Odeljenja prodaje GRAWE osiguranja a.d.o. dostavili su hranu, neophodna sredstva za higijenu i garderobu centrima za prikupljanje pomoći.

Generalni direktor GRAWE osiguranja, gospodin Kristof Cetl, rekao je da je odmah po saznanju nekoliko gradova u Srbiji ugroženo poplavom reagovalo, ali još uvek je rano govoriti o broju odštetnih zahteva jer postoji veliki broj ljudi koji još uvek nisu imali priliku da se vrate u mesta iz kojih su evakuisani i pregledaju svoje kuće i stanove.

“Naše ekipe su na terenu svakodnevno i obilaze ugrožena područja na kojima je prilaz omogućen. Objavili smo i poseban telefon za građane s područija ugroženih poplavom, a odštetni zahtevi će se rešavati uz pažljivi pristup svakom pojedinačno, kao što je to u redovnim procedurama.”, rekao je Cetl. On je dodao da su poslovni procesi preusmereni na brzo rešavanje odštetnih zahteva iz osiguranja imovine, kao i osiguranja života. Veliko razumevanje GRAWE će pokazati i u situacijama koje se odnose na rokove uplate premije klijenata koji su pretrpeli posledice ovih nepogoda.

GRAWE osiguranje a.d.o. je uplatilo iznos od 700.000,00 RSD na račun Vlade Srbije koji je otvoren za prikupljanje pomoći ugroženim područjima od poplava, a dodatnih 300.000,00 RSD biće iskorišćeno za nabavku neophodnih sredstava koji će biti dostavljeni centrima ustanovljenim za pomoć građanima kojima je u ovom trenutku to neophodno, u dogovoru sa nadležnim institucijama. Ugroženima od poplava GRAWE je u četvrtak 22.maja dostavilo neophodnu i hitnu pomoć u Ljuboviju. Na molbu njihovog Kriznog štaba GRAWE je dostavilo pumpe kojima se crpi voda iz poplavljenih kuća i stanova, 150 lopata i rukavice za rad koje štite od vlage i bakterija.

Novčanu pomoć za Srbiju prikupili su i zaposleni u GRAWE osiguranju u drugim zemljama, što se najpre odnosi na kolektiv GRAWE osiguranja u Austriji i Sloveniji.

Kako kaže Cetl, ukoliko bismo čak u potpunosti zamemarili klimatske uslove i uticaj zagrevanja klime na lokalne scenarije šteta, mora se poći od predpostavke, da će i intenzitet šteta i visina osiguranih šteta i verovatnoća njihovog nastanka u budućnosti biti mnogo veća.

U Austriji recimo, Ministarstvo za očuvanje životne sredine, šuma i voda, detaljno proučavajući ove oblasti donelo je ključne činjenice zajedno sa sektorom osiguranja: područja ugrožena poplavom i izrađeni planovi ugroženih zona treba da budu javno dostupni i potrebno je osigurati njihovo uključivanje u zakone o regionalnom planiranju, postojeća gradnja treba da bude obezbeđena odgovarajućom podrškom i tehničkim merama, i ako je potrebno treba uvesti i ograničenja ponovne gradnje, zatim izbegavanje rizika i osiguranje šteta mora da postanu obaveze lokalnih i regionalnih planova gradnje i druge...

„Tako bi trebalo da radimo i u Srbiji, ne samo zbog građana postojećih ugroženih područja: posebnu pažnju treba posvetiti budućem regionalnom planiranju, sa akcentom na prevenciju nastanka šteta.
Proučavanje osiguranja kao i pažljivije posmatranje pojedinačnih modela donosi jasno saznanje da je sistemima transfera rizika obavezno osiguranje od mogućih (široko rasprostranjenih) prirodnih katastrofa neophodno. Rešenja su vezana za sisteme zoniranja rizika s jedne strane i adekvatnosti rizika i samopridržaje zavisne od rizika, granice osiguranih suma kao i prateće pravne mere, s druge strane.“, rekao je Cetl.

Cetl je ukazao na to da je procenat građana Republike Srbije koji imaju polise osiguranja relativno nizak.
„Verujem da bi se u ovom trenutku veći deo stanovništva složio sa mnom da treba, zajedno sa medijima, da apelujemo na značaj osiguranja i da ne čekamo da nam se dogodi nešto nepredviđeno i katastrofalno poput ovih nepogoda koje su zahvatile Srbiju. Takođe mislim da pronalaženje adekvatnih rešenja za osiguranje od prirodnih nepogoda treba da bude u fokusu aktuelnog razvoja za osiguravače imovinskih osiguranja.“

Osiguranje od prirodnih nepogoda u godinama koje slede predstavljaće najveći izazov za osiguravače imovinskih osiguranja

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grawe osiguranje grave osiguranje imovine imovinsko osiguranje poplave

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana