Tekst objavljen: 26.06.2015 11:47        


Lideri Nemačke i Francuske upozorili su jutros Grčku da mora postići dogovor sa kreditorima na, kako su rekli, odlučujućim sutrašnjim pregovorima evrogrupe kako bi zemlja izbegla bankrot i potencijalni izlazak iz evrozone. "

Grčka mora za vikend da postigne dogovor

"Moramo nastaviti sa radom jer vreme ističe, a sutrašnji sastanak evrogrupe biće od odlučujućeg značaja. Svi lideri su podržali ideju da sve mora biti urađeno radi pronalaženja rešenja na sutrašnjem sastanku", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu šefova država i vlada članica Evropske unije u Briselu, prenosi Frans pres.

Istovremeno, francuski predsednik Fransoa Oland obećava pomoć za postizanje "trajnog" sporazuma za Grčku.
"Verujem da je sutrašnji sastanak ključan, jer 30. juna Grčkoj dolaze na naplatu dugovanja, a još preostaju sastanci nacionalnih parlamenata", kazao je Oland.

Posle jučerašnjeg popodnevnog sastanka evrogrupe, koji je završen bez dogovora o rešavanju grčke dužničke krize, lideri EU su sinoć održali dvosatne razgovore o Grčkoj.

Po dolasku na jučerašnji samit, grčki premijer Aleksis Cipras je izrazio nadu u postizanje sporazuma sa kreditorima.
"Posle sveobuhvatnih grčkih predloga, uveren sam da ćemo postići kompromis koji će pomoći evrozoni i Grčkoj da prevaziđu krizu", izjavio je Cipras.

U međuvremenu, zvaničnici MMF-a tvrde da će Grčka biti u stanju da servisira dug, a portparol te institucije, Geri Rajs, kaže da su sva pominjanja grčkog bankrota zapravo spekulacije i da MMF očekuje da će zvanična Atina 30. juna platiti dug.

U slučaju neizmirivanja obaveza na dan dospeća, Grčkoj će, prema rečima Rajsa, biti ukinut pristup finansijskoj pomoći MMF-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka međunarodni kreditori Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sporazum grčke i kreditora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana