Tekst objavljen: 03.07.2015 16:31        


Grčka je zvanično u docnji otplate kredita, ali ova objava neće imati trenutne posledice, saopštio je danas Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF), a prenosi Frans pres.

Grčka zvanično u docnji otplate kredita

EFSF je proglasio da je Grčka "u nemogućnosti otplate kredita u roku", ali i da je taj fond doneo odluku da ne traži od Atine hitno vraćanje kredita od skoro 150 milijardi evra, zbog toga što Grčka ove nedelje nije isplatila ratu duga od 1,5 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), javlja britanski list Gardijan.

"EFSF je najveći grčki kreditor. Situacija sa kašnjenjem u otplati duga je razlog za veliku zabrinutost. Time se krše finansijske obaveze koje je Grčka preuzela prema svim kreditorima, i otvaraju se vrata za ozbiljne posledice po grčku privredu i grčki narod", izjavio je generalni direktor spasilačkog fonda, Klaus Regling.

Spasilački fond je poručio da zadržava pravo da pokrene odgovarajuće procedure u kasnijim fazama povodom neizmirenih obaveza Grčke, prenosi agencija Rojters.

Najnovija odluka dolazi samo dva dana uoči izlaska grčkih građana na referendum na kome će se izjasniti o prihvatanju ili neprihvatanju predloga kreditora za spas Grčke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) međunarodni kreditori Grčka otplata duga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana