Tekst objavljen: 06.10.2015 14:27        


Kragujevačka "Energetika", koja toplotnom energijom snabdeva nešto više od 20.000 korisnika stambenog i poslovnog prostora, spremna je za predstojeću grejnu sezonu, a da li će cena grejanje biti promenjena još uvek nije zvanično poznato, jer se čeka saglasnost Gradskog veća Kragujevca.

Grejanje skuplje za domaćinstva, jeftinije za ostale?

Ovo preduzeće trenutno na deponiji ima oko 40.000 tona uglja, a do početka grejne sezone obezbediće ukupno 45.000 tona, kao i mazut, čime će, navode u "Energetici" biti popunjeni kapaciteti za skladištenje potrebnih energenata za snabdevanje toplotnom energijom do početka 2016. godine.

"Definisana je i dinamika nabavke uglja potrebnog do kraja grejne sezone", rekla je u izjavi Tanjugu portparol "Energeike" Katarina Janićijević i navela da je za jednu grejnu sezonu potrebno oko 90.000 tona uglja.

Ona je naglasila da su završeni svi predviđeni remontni radovi na zameni toplovoda i radovi u toplovodnim stanicama, kao i na sekundarnim instalacijama po prijavama korisnika. "Energetika je u potpunosti spremna za grejnu sezonu koja će početi 15. oktobra a, u skladu sa gradskom odlukom o snabdevanju toplotnom energijom, i ranije, pod uslovom da dva dana uzastopno u 21 sat spoljna temperatura iznosi ispod 12 stepeni celzijusa", rekla je Janićijević.

Ona je podsetila da je "Energetika", kao i druge toplane u Srbiji, bila u obavezi da utvrdi cenu grejanja u skladu sa nedavno donetom Uredbom vlade Srbije o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom.

Prema toj, novoj, metodologiji obračuna, cena grejanja bi trebalo u Kragujevcu da poskupi za domaćinstva za 8,4 odsto, a za ostale da pojeftini za 9,7 procenata. Konačnu odluku o tome da li će cena grejanja biti promenjena tek treba da donese Gradsko veće Kragujevca, od koga je "Energetika" zatražila saglasnost.

Cena grejanja u Kragujevcu poslednji put povećana je novembra 2013. godine i to za 14 odsto, kako za domaćinstva tako i za privredu, a koji ukupno duguju 5,7 milijardi dinara. Od toga, domaćinstva duguju oko milijardu dinara, a privreda nešto manje od pet milijardi dinara, pri čemu je dobar deo tog privrednog duga "stari" i odnosi se na preduzeća iz nekadašnjeg holdinga "Zastava".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
toplana skupo grejanje cena grejanja grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana