Tekst objavljen: 17.01.2014 10:30        


Budući da će se godišnja inflacija u Srbiji u predstojećim mesecima po svemu sudeći zadržati na relativno niskom nivou, uz postepeno smirivanje eksternih rizika, u narednim mesecima bi mogao postojati prostor za postepeno smanjivanje restriktivnosti monetarne politike, odnosno blago obaranje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije (NBS).

Hipo banka očekuje da referentna kamata pada i dalje

Analitičari Hypo Alpe Adrija banke, u analizi monetarnih kretanja u Srbiji, podsećaju da je nasuprot očekivanjima tržišta da će referentna kamatna stopa NBS biti oborena za 25-50 baznih poena (prema Bloomberg koncenzusnim očekivanjima), centralna banka na sednici Izvršnog odbora donela odluku o zadržavanju repo stope nepromenjenom na 9,5 odsto.

Oni ukazuju da je tako pauziran ciklus popuštanja restriktivnosti monetarne politike, tokom koga je u poslednjem kvartalu 2013. repo stopa NBS umanjena za ukupno 150 baznih poena na 9,5 odsto.

Budući da su inflatorni pritisci trenutno veoma slabi, tržišta su očekivala nastavak ciklusa ublažavanja restriktivnosti monetarne politike. U tom smislu, godišnja inflacija je na kraju 2013. dostigla svega 2,2 odsto, što je za 10 procentnih poena manje nego na kraju 2012. U isto vreme, glavni aktuelni inflatorni pritisci (kao što je povećanje niže stope PDV-a i iznosa akciza), su u velikoj meri ublaženi usled slabe domaće tražnje, pa se u predstojećim mesecima može po svemu sudeći očekivati samo blago ubrzanje međugodišnje inflacije.

Sa druge strane, NBS navodi povećane eksterne rizike, odnosno decembarsku odluku američkog FED-a da smanji obim kupovine hartija od vrednosti sa 85 na 75 milijardi dolara mesečno, kao razlog za suzdržavanje od daljeg monetarnog popuštanja.

Tako je ovo povećanje averzije prema riziku u svetu doprinelo i izvesnom slabljenju dinara, kao i drugih regionalnih valuta koje su u režimu slobodno plutajućeg kursa (kao što su mađarska forinta ili rumunski lej) u toku prve polovine januara.

U međuvremenu, Ministarstvo finansija je danas uspešno emitovalo celokupnu emisiju tromesečnih trezorskih zapisa u vrednosti 3 milijarde dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referenta kamatna stopa referentna kamatna stopa Hypo Alpe-Adria banka Hypo Alpe-Adria-Bank Srbija banke nbs mere Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana