Tekst objavljen: 07.03.2014 14:59        


U uslovima slabih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije (NBS) će u predstojećem periodu verovatno imati prostora za ublažavanje restriktivnosti monetarne politike, ali će na to, po svemu sudeći, uticati eventualno smirivanje aktuelno povećane averzije prema riziku u svetu, ocenjuju analitičari Hypo Alpe Adria banke.

Hipo: Moguće ublažavanje restriktivne politike NBS

- Odluka NBS je u skladu sa našim i tržišnim očekivanjima - kažu u Hypo banci, i podsećaju da je ovo treći uzastopni mesec da NBS zadržava REPO stopu nepromenjenom, nakon ciklusa smanjivanja stope za ukupno 1,5 procentni poen u toku četvrtog kvartala 2013.

Iako je mesečni rast cena u januaru od 1,4 odsto bio relativno visok, godišnja inflacija u ovom mesecu je i dalje na relativno niskih 3,1 odsto (odnosno u okvirima ciljanog koridora NBS).

Štaviše, dodaju za Tanjug analitičari Hypo banke, relativno snažna januarska mesečna inflacija je pre svega, čini se, prouzrokovana povećanjem iznosa akciza i niže stope PDV-a, tako da rast cena tokom ovog meseca najverovatnije ne ukazuje na promenu trenda slabljenja inflatornih pritisaka.

U narednim mesecima će se inflacija, prema njihovom mišljenju, po svemu sudeći, zadržati u okvirima ciljanog koridora NBS od četiri plus-minus jedan ipo odsto, i to pre svega usled relativno slabe domaće tražnje.

NBS je, primećuju u Hypo banci, obrazložila današnju odluku rastom averzije prema riziku u svetu, odnosno pre svega odlukom američkog Fed-a da od januara započne smanjivanje obima otkupa hartija od vrednosti (u januaru i februaru obim je smanjen za po 10 milijardi dolara na sadašnjih 65 milijardi dolara mesečno).

Ovo smanjivanje ekspanzivnosti monetarne politike Fed-a je, čini se, doprinelo slabljenju regionalnih valuta koje su u režimu slobodno plivajućeg kursa.

U ovim uslovima je i dinar oslabio za oko 1,1 procenat od početka godine, i to uprkos snažnim intervencijama NBS, koja je od početka godine prodala 710 miliona evra na međubankarskom tržištu radi ublažavanja depresijacionih pritisaka, naveli su analitičari Hypo banke za Tanjug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs mere Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije Hypo Alpe-Adria banka referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana