Tekst objavljen: 20.10.2019 18:00        


Izraelsko-kineski konzorcijum dostavio je vlastima Federacije BiH ponudu o preuzimaju u julu ugašenog eks-Ju giganta Aluminija

Hoće li izraelsko-kineski kapital spasiti eks-Ju giganta?

Taj konzorcijum čini grupacija M.T. Abraham Amira Grosa Kabirija, preduzetnika i vlasnika fudbalskog kluba Hapoela iz Tel Aviva i kineski gigant CMEC.

Oni su u ponudi naveli i da je u planu ponovno pokretanje proizvodnje.

Predstavnici izraelskih i kineskih investitora saopštili su užem sastavu vlade biznis plan ponovnog pokretanja proizvodnje.

M.T. Abraham i CMEC su ponudili ulaganje od oko 200 miliona evra, izgradnju posebne elektrane za Aluminij kao dugoročno rešenje snabdevanja električnom energijom, te otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od aluminija.

Uz to u roku od godinu dana ovi investitori su obećali da će vratiti na posao sve radnike.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U toj ponudi dostavljenoj vladi traži se od Federacije BiH subvensioniranje dela cene električne energije dok elektrana za potrebe Aluminija ne bude izgrađena.

Vlada Federacije BiH po izvoru Dnevnog lista zbog opširnog materijala nije bila u mogućnosti da razmatra ponudu konzorcija pa se očekuje da će se o toj ponudi raspravljati na narednoj sednici.

Posrnuli mostarski gigant Aluminij prestao je da radi nakon što je isključen s naponske mreže početkom jula zbog ogromnih dugovanja koji su premašila 200 miliona evra. Ova kompanija plaćala je veoma visoku cenu električne energije i sirovina i imala je loše ugovore s dobavljačima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mostar aluminij bosna i hercegovina privatizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana