Tekst objavljen: 01.09.2015 14:44        


Investitori napuštaju tržišta u usponu sa kojih su samo ove godine povukli rekordnih 40 milijardi dolara, jer je usporavanje kineske privrede pogodilo kompanije koje tu zemlju snabdevaju sirovinama, prenosi američka agencija AP. Indeks azijsko-pacifičkih deonica MSCI je u poslednjih godinu dana izgubio 25 odsto vrednosti, navodi američka agencija.

Investitori napuštaju tržišta u usponu

Posle finansijske krize, ulaganje novca u privrede u razvoju delovalo je kao sigurna investicija. Kina je kupovala velike količine sirovina iz Brazila, Indonezije i Rusije, a njihove berze su beležile rast. Wall Street je tada osnovao 246 fondova kako bi se iskoristio bum.

Za pet godina do 2013. godine, investitori su upumpali 104 milijarde dolara u investicione fondove tržišta u usponu, nakon čega se količina novca u tim fondovima učetvorostručila.

Investitori, međutim, sada menjaju kurs i napuštaju tržišta u razvoju, pošto je usporavanje privrede Kine pogodilo kompanije koje je snabdevaju sirovinama.

Rasprodaja akcija je, prema mišljenju pojedinih investitora, doprinela kreiranju njihove realne vrednosti, pa je tako sada upola jeftinije zaraditi dolar od akcija kompanija na tržištima u usponu nego od američkih kompanija, navodi AP, i zaključuje kako je možda najbolje vreme za kupovinu deonica kada ih svi prodaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tržišta u razvoju investitori investitori na berzi akcije berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana