Tekst objavljen: 13.05.2014 14:59        


Na poziv za kupovinu regionalne mreže Hipo Alpe Adrija banke stigle su bar dve ponude, potvrdila su četiri izvora bliska transakciji, objavio je Rojters. Rok za dostavu obavezujućih ponuda za kupovinu poslovanja te nacionalizovane austrijske banke u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji istekao je u petak.

Istekao rok, Hipo banku hoće bar dva kupca

Prodaju je naložila Evropska komisija, a proces koji bi trebalo da se završi do sredine sledeće godine vodi Dojče banka.

Izvršni direktor Hypo grupe i nekadašnji direktor Hipo banke u BiH, Aleksander Picker je ocenio ranije da su slabe šanse da jedna od dve ponuda premaši knjigovodstvenu vrednost od 500 miliona evra. On je tada najavio da bi prodaja mogla biti završena do kraja godine.

Hipo banka se nadala da će dobiti bar dve ponude za celu regionalnu mrežu, te poneku ponudu za delove mreže kako bi se zaoštrila konkurencija. Ni austrijska vlada kao vlasnik, ni Hipo banka, ni Dojče banka nisu želeli da komentarišu proces prodaje, ali je Rojtersov izvor rekao je da je "dobro da su stigle bar dve ponude".

Austrijski mediji špekulišu o raznim mogućim ponuđačima - od kineskih i indijskih, sve do najvećih američkih banaka, fondova i ulagača.

Hipo Alpe Adrija banka je lani u regionu zabeležila gubitak od 286 miliona evra, nakon što je u rezerve za rizične kredite izdvojila 340 miliona evra. Na kraju prošle godine banka je raspolagala imovinom od 8,6 milijardi evra, kreditni portfelj iznosio je 6,4 milijarde evra, a depoziti 4,1 milijardu evra. Udeo nenaplativih kredita iznosio je 12,3 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hypo Alpe-Adria banka prodaja banke banke bankarsko tržište bankarski sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana