Tekst objavljen: 19.02.2017 11:29        


Italijanski parlament odobrio je zakon kojim se prevdviđa ubrizgavanje 20 milijardi evra (21 milijarda dolara) u banku Monte dei Paski di Sijena i druge problematične kreditore u okviru napora države da oživi svoju bankarsku industriju, izveštava agencija "Blumberg".

Italija ubrizgava 20 mlrd evra u posrnule banke

Donji dom parlamenta dao je danas konačnu saglasnost na ovaj akt, čime je ovaj dekret, koji je donela valda premijera Paola Đentilonija u decembru prošle godine, dobio snagu zakona.

Zakon podrazumeva davanje hitnih garancija za likvidnost i dokapitalizaciju posrnulih zajmodavaca u skladu s propisima o državnoj pomoći.

Monte Paski je prva banka koja će tražiti sredstva iz novog programa pošto nije uspela da prikupi sveža sredstva od investitora u decembru.

Evropska centralna banka je saopštila da kreditor sa sedištem u Sijeni treba da prikupi 8,8 milijardi evra kako bi podržao svoj bilans, prema planu dokapitalizacije iz predostrožnosti koji je Monte Paski sam tražio.

U toku su razgovori o novom poslovnom planu banke koji moraju da odobre evropski regulatorni organi.

Italijanske banke se bore sa teretom loših kredita teškim 360 milijardi evra, problemom koji je nagrizao profitabilnost i potkopao poverenje investitora. Po pretvaranju Monte Paski banke u zajmodavca u javnom vlasništvu, što bi bila najveća nacionalizacija u Italiji od 1930, mogla bi da uslede spasavanja drugih kreditora, uključujući banku Veneto i banku Popolare di Vićenca.

Italijansko ministarstvo finansija bi moglo da kupi udele u dvema bankama na oročeni period, izjavio je ranije ovog meseca Alesandro Penjati, predsednik kompanije "Kvestio kapital menadžment", koja je prošle godine pokrenula fond za spas banaka, navodi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarska kriza Italija italijanske banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana