Tekst objavljen: 29.08.2016 15:03        


Cene nafte su danas u trgovanju u Aziji nastavile pad zbog jačanja dolara, i nakon što su vodeći proizvođači iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) umanjili izglede za postizanje sporazuma o zamrzavanju proizvodnje na sastanku sledećeg meseca.

Izjave Jelenove i zvaničnika iz Rijada i Teherana

Američka "laka" nafta WTI je, na azijskom trgovanju jutros oko 3,20 časova po Griniču, oslabila za 53 centa (1,11 odsto) na 47,11 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" je pala za 52 centa (1,04 odsto) na 49,40 dolara, izveštava agencija AFP.

Iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh je u petak izjavio da njegova zemlja želi da povrati udeo na tržištu nafte koji je imala pre zapadnih sankcija, uvedenih 13 godina ranije zbog nuklearniog programa te zemlje.

Njegova izjava je nagovestila da se Teheran možda neće pridružiti inicijativi OPEK-a i Rusije za utvrđivanje gornje granice proizvodnje na skupu u Alžiru u septembru.

Pre Zanganeha je ministar energetike Saudijske Arabije, Kalid Al-Falih, takođe umanjio nade u potencijalno smanjenje proizvodnje.

"Cene nafte su se našle pod pritiskom nakon medijskih izveštaja da je saudijski ministar energetike rekao da su ograničene mogućnosti za postizanje bilo kakvog sporazuma o velikoj intervenciji na planiranom neformalnom sastanku članica OPEK-a sledećeg meseca", izjavio je analitičar za naftu i gas kompanije EY, Sandživ Gupta.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u OPEK-u, zagovarala je zamrzavanje proizvodnje ranije ove godine, ali dogovor nije postignut pošto je Iran, koji je u januaru tek izašao iz sankcija, odbio da se pridruži.

Gupta je dodao da su izjave od petka predsednice Federalnih rezervi (Fed), Dženet Jelen, u kojima je nagoveštena mogućnost podizanja američkih kamatnih stopa u ovoj godini "podstakle dolarski indeks i izvršile pritisak na cene nafte".

Analitičari su saglasni u oceni da su izjave Jelenove povećale verovatnoću da će Fed podići kamate do kraja godine.

Jak dolar obično podriva tražnju za naftom, pošto ona u dolarskom iznosu postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte nafta laka nafta dolar fed dolarski indeks

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana