Tekst objavljen: 28.04.2018 14:26        


Izmene Zakona o PDV-u otkrivaju nove detalje o refundaciji poreza na opremu za bebe. Roditelji dece rođene do 30. junaove godine za povraćaj PDV-a za bebi opremu moraće i dalje da prikupljaju fiskalne račune, dok će mamama i tatama mališanarođenih posle tog datuma država na ime refundacije ovog poreza početi da isplaćuje paušalni iznos.

Kada roditelji prestaju da sakupljaju fiskalne račune?

To je potvrđeno i Izmenama i dopunama Zakona o PDV-u koje su usvojene u Skupštini, a koje krajem nedelje stupaju na snagu.

Kako saznajemo, ideja je da nijedno dete ne bude uskraćeno, pa će svi roditelji koji dobiju decu do poslednjeg dana juna povraćaj PDV-a ostvarivati na "stari način" - prikupljanjem fiskalnih računa od kupljene hrane i opreme za bebe u prve dve godine njenog života.

Nakon tog datuma,već 1. jula, trebalo bi da bude usvojen Zakon o finansijskoj podršci porodicikoji ukida ovu vrstu pomoći roditeljima, a uvodi sveobuhvatniju isplatu roditeljskog dodatka, kao i paušalni iznos koji će se roditeljima isplaćivati umesto refundacije PDV-a.

Koliki će ovaj iznos biti nije još precizirano, ali prema najavama zvaničnika trebalo bi da se kreće oko 50 evra.

Za sada pravo na refundaciju PDV-a može se ostvariti do iznosa od 77.279 dinara za bebu starosti do dve godine, s tim što u prvoj godini starosti može da se dobije nazad najviše 44.159 dinara, a u drugoj do 33.119 dinara.

Takođe, propisano je da pravo na refundaciju PDV-a za hranu i opremu za bebe može da ostvari roditelj ukoliko je njegov ukupan neto prihod u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju manji od 1.059.839 dinara, a ukupna imovina na koju plaća porez manja od 25.833.585 dinara.

Država će roditeljima dece rođene do 30. juna i dalje vraćati PDV za sledeće artikle:
- mleko za odojčad
- kašice
- krevetac
- kolica
- stolica za hranjenje
- autosedište
- pelene

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PDV na bebi opremu povraćaj PDV-a PDV bebe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana