Tekst objavljen: 01.04.2014 14:59        


Razumevanje ovih oznaka na upakovanoj hrani najbolje čuvaju vaše zdravlje i prevencija su od nepotrebnog bacanja hrane i što je najvažnije – štede novac. Prosečni potrošač u Srbiji često poistovećuje oznake: "Najbolje upotrebiti do..." ("Best Before") i "Upotrebljivo do..." ("Use By") .

Kako čitati rokove na ambalaži: Šta može i posle roka

"Najbolje upotrebiti do..."

Oznakama "Najbolje upotrebiti do..." i "Najbolje upotrebiti do kraja..." proizvođači označavaju datum do kada hrana zadržava svoj očekivani kvalitet. Hrana je i dalje sigurna za konzumiranje posle datuma uz oznaku " najbolje upotrebiti do... " pod uslovom da se poštuju uputstva za skladištenje i da pakovanje nije oštećeno. Ipak, posle navedenog datuma, hrana može početi da gubi svoj ukus i teksturu.

Najčešće namirnice koje su označene ovim rečima su rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi (testenine , pirinač.. ) kao i konzervirane i druge namirnice ( jestivo ulje, čokolade, i dr). Prema Pravilniku o deklarisnaju upakovanih namirnica (Član 32.) proizvođač je obavezan da posle ovih reči navede datum ili podatak o tome gde se datum nalazi na ambalaži.

Po potrebi se navode i podaci o uslovima čuvanja hrane, kako bi hrana zadržala svoje osobine, kao i rok trajanja hrane posle otvaranja pakovanja. I pored označavanja namirnica pre kupovine sami proverite da li je pakovanje oštećeno.

" Upotrebljivo do..."

"Upotrebljivo do" ukazuje na datum do kada se hrana može konzumirati bezbedno. Obično je u pitanju hrana koja je sa mikrobiološkog stanovišta brzo kvarljiva i koja nakon kraćeg vremenskog perioda može da predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi.

Nakon datuma označenog posle ovih reči ne treba konzumirati ovu hranu. Zamrznuto meso, zamrznute mesne prerađevine i zamrznuti neprerađeni riblji proizvodi iz domaćeg pravilnika, označavaju se na sledeći način: pre datuma navodi se oznaka -„Zamrznuto... ", oznaka datuma treba da sadrži dan, mesec i godinu u hronološkom obliku i uputstvo za upotrebu.

Sa ovom hranom treba rukovati veoma pažljivo. Pored čitanja deklaracije i načina upotrebe, veoma je važno i pratiti uputstva koja se odnose na čuvanje ove namirnice (temperatura, svetlost, suvo, itd.). Pridržavanje ovakvih uputstava važno je ukoliko odmah nakon kupovine želite da zamrzavanjem produžite rok trajanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači prava potrošača zaštita potrošača proizvodi kupovina životne namirnice namirnice kvalitet hrane kvalitet proizvoda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana