Tekst objavljen: 21.10.2013 9:30        


Štednja u bankama u Srbiji kretala se ove godine između osam i devet milijardi evra, i unutar tog koridora će, po svoj prilici, i ostati. Skromno i obazrivo – ove dve reči obeležiće ovogodišnju Nedelju štednje, koja počinje zadnjeg dana oktobra i protegne se obično na ceo novembar. 

Kamate na štednju u padu, sigurnost banke na ceni

Drugim rečima, procene su da će bankarska trka za svaki evro štediša, potpomognuta visokim kamtama, ovoga puta izostati.

Pre nekoliko godina kamate su bile pet odsto na uloge u evrima oročene na godinu, a pojedine banke su iskakale i više kod stepenaste štedenje koja raste iz meseca u mesec.

Ove godine će i kamata od tri odsto na godišnjem nivou biti – puna kapa. Koliko se zna, menadžeri u bankama će listom poslušati NBS, koja im je preporučila da se ne utrkuju u visini stopa jer tako utiču negativno na stabilnost finansijskog sistema kod nas.

Inače, suma koju građani Srbije mogu da ostave na stranu u proseku iznosi mesečno 4.185 dinara, što je za 600 dinara manje nego lane - u korak s kriznim vremenima u kojima smo.

Novac koji se štedi češće je oročen a ređe po viđenju, a građani ga uglavnom (kaže to 75 odsto ispitanih) ostvaljaju za crne dane. Od jačih motiva za štednju pominju se dopuna penzije i plaćanje kvalitetnih zdravstvenih usluga. Štedi se i za renoviranje stana, putovanja... Motiv da ostave nešto na stranu imaju stariji gađani, dok oni mlađi češće štede bez motiva. Ali, mladi nisu prosek.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    nn 21.10.2013 21:25

    Kamate na stednju opaadju, a na kredite? Zasto NBS ne preporuci bankama da smanje kamate na kredite pa da banke odusevljeno podrze tu preporuku? (retoricko pitanje)

  2. User image
    SVECETOTAJKUNIPOZLATITI 26.10.2013 11:08

    U Srbiji sve raste i treba da raste, samo kamate na glupu deviznu stednju naglo padaju i treba da padaju sve dok stednja ne propadne kao stetna rabota, nama trebaju raspikuce, troskadzije, duznici, brzobogatasi, a ne cicije koje su se pouzdale u nezavisne banke i njihovo trzisno poslovanje, izvlace se aduti o kamatama u drugim zemljama, ali izvlace se iz konteksta, to znaci smisljeno i ciljano, ali ce akteri toga i sami ispasti iz konteksta nase stvarnosti, ako ne danas onda sutra sigurno!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nedelja štednje 2013 Nedelja štednje klijenti banke klijent banke kamata na štednju kamate na štednju štediše štednja banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana