Tekst objavljen: 20.11.2013 9:00        


Banke se više ne „tuku” za štediše, a posledica toga je da su kamate na štednju na najnižem nivou u poslednjih deset godina. Na evre kamate se kreću od 0,3 odsto za uloge po viđenju do četiri odsto na maksimalno oročenje od 36 meseci.

Kamate u padu, Banke se više ne "tuku” za štediše

Prema podacima Narodne banke Srbije građani najčešće svoje depozite polažu na šest i 12 meseci,a na ovaj rok kamatesu 2,5 do 3,5 odsto.

Računice pokazuju da je novac bilo isplativije čuvati u domaćoj valuti u poslednjih godinu dana. – Namena štednje zapravo bi trebalo da opredeli i valutu u kojoj će građani štedeti. Ako se štednja planira da bi se platile neke obaveze u dinarima, onda je logično štedeti u dinarima. Iako većina ljudi kod nas još nema naviku da štedi u dinarima, prednost dinarske štednje je što klijent nema troškove prebacivanja evra u dinare, ukoliko će kasnije taj ulog da koristi za dinarska plaćanja, kao i to što je dinarska štednja oslobođena poreza na prihod od kamate – kazao je Miroslav Rebić.
Inače, već nekoliko godina centralna banka, kako bi smanjila rizik u finansijskom sistemu, preporučuje da se kamate smanje.

Bankama, s druge strane, nije bilo teško da preporučeno primene u praksi iz prostog razloga što imaju teškoće da i prikupljenu štednju od 8,6 milijardi evra plasiraju kroz kredite.

Pre samo sedam godina banke su se otimale o štediše da bi prikupile što više depozita i nudile su kamate koje su se na evre kretale u proseku od pet do osam odsto, a kod nekih banaka i do 11 odsto godišnje. Na dinare su iznosile od šest od 18 odsto. To je privuklo i strance da štede kod nas, pa je vrednost njihovih depozita dostigla 300 miliona evra.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke potvrđuje da su kamate na najatraktivnije uloge u evrima niže nego ranijih godina. Tako kamatna stopa na ulog u evrima oročen na dvanaest meseci u ovoj banci iznosi 2,5 odsto, dok kamata na dinarski ulog oročen na godinu dana iznosi 9,75 odsto.

Praksa je pokazala i da su građani promenili kriterijume za odabir banke u kojoj će štedeti, kao i da to više nije visina kamatne stope, već prvenstveno sigurnost uloga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke banke kamata na štednju kamate na štednju devizna štednja dinarska štednja nedelja štednje 2013 Nedelja štednje štediše štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana