Tekst objavljen: 03.02.2014 10:30        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je poslednjeg dana prošlog meseca da oduzme dozvolu rad Univerzal banci jer se, kako je saopšteno, "finansijsko stanje te banke znatno pogoršalo, te da je banka dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti i bila joj je ugrožena likvidnost i kontinuitet poslovanja".

Katanac na Univerzal banku, "krivac" Tekst u novinama

Nakon toga je i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković za Blic izjavila da je oduzela dozvolu Univerzal banci jer nije mogla da dozvoli da država snosi reprizu Agrobanke koja ju je koštala 400 miliona evra i dodala da će nas Univerzal banka "koštati" 70 miliona evra i 1,8 milijardi dinara.

Sa druge strane, predsednik Izvršnog odbora Univerzal banke Dragan Tomić je izjavio Tanjugu da je odluka NBS preuranjena i da su u toku bili razgovori sa tri potencijalna partnera za dokapitalizaciju banke. - Očekivali smo da se u toku nedelje okončaju razgovori, bar sa jednim od tih potencijalnih partnera, jer jeftinije je da kupiš banku nego da praviš novu, imali smo tu i domaće partnere, i Arape, i dijasporu - rekao je Tomić. On je ocenio i da odluka o oduzimanju dozvole Univerzal banci ne doprinosi finansijskoj stabilnosti zemlje u ovom trenutku i tvrdi da likvidnost banke nije ugrožena.
Ona je dodala i da država sada plaća i ceh donetim Zakonom o osiguranim depozitima do 50.000 evra. - Štedni ulozi i svi depoziti Univerzal banke do 50.000 evra su osigurani po zakonu i nema razloga za brigu i nervozu - rekla je guvernerka nakon toga za RTS.

Oduzimanje dozvole usledilo je, objasnila je ona, "zato što je potpuno neočekivano došlo do verovatno naručenog teksta u Novostima, da će banka bankrotirati".

- Posle tog teksta je došlo do toga da se u roku od dva dana podigne tri miliona evra štednje. Bilo je očigledno da neko iz banke pokušava da izvuče ono što se zove živ i zdrav novac, a da se na državu prebaci sav teret - rekla je guvernerka za RTS.

U momentu kada je Izvršni odbor Narodne banke Srbije donela odluku o oduzimanju dozvole, piše Blic, obavezne rezerve banke već su bile smanjene sa 20 na 18 miliona evra, a na dinarskom računu ostalo je svega 160 miliona dinara.

Zato će, dodaje se, NBS inicirati istragu povodom otkrivanja informacije koja je prošle nedelje procurela u javnost, a koja se odnosi na donošenje odluke o gašenju Univerzal banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Agencija za osiguranje depozita saopštila je da će obaveštenje o uslovima, mestima i rokovima isplate osiguranih iznosa depozita u Univerzal banci biti objavljeno najkasnije u utorak, 4. februara u sredstvima javnog informisanja i na sajtu agencije. Za dinarske depozite, isplata osiguranog iznosa se vrši u dinarima, a za devizne u evrima, po srednjem kursu evra prema određenoj valuti koji važi na dan pokretanja stečajnog postupka nad bankom.
Prema rečima guvernerke Tabaković, ni akcionari, "kako god da se zovu", nisu pokazali spremnost da sačuvaju banku, a dodala je i da vlasnička struktura banke nije transparentna, te da očekuje da nadležni utvrde ko je akcionar kroz tu usitnjenu strukturu.

- Neophodno je utvrditi odgovornosti menadžmenta i akcionara Univerzal banke - rekla je guvernerka i odbacila navode da je Univerzal banka zatvorena kao udar na vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, jer se u javnosti ona vezuje za njega.

Univerzal banka je, inače, u 2012. godini imala gubitak od 701,4 miliona, a u prvoj polovini 2013. godine 553,8 miliona dinara. Tržišna vrednost njenih akcija na Beogradskoj berzi manja je od tri miliona evra.

U Univerzal banci, prema podacima sa Centralnog registra hartija od vrednosti, nema deoničara koji ima više od pet odsto akcija. Najveći akcionar je Nebojša Divljan, nekadašnji direktor Delta Đenerali osiguranja, tu su i firme Farmakom, Beohemija, Alfaplam, AIK banka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković Narodna banka Srbije nbs propale banke bankarski sektor bankarsko tržište banke univerzal banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana