Tekst objavljen: 12.06.2015 9:53        


Najavljeno poskupljenje struje od 12 odsto, građani koji plaćaju račun između 2.500 i 3.500 dinara osetiće po dodatnih 300 ili 400 dinara na računu, a oni koji su plaćali oko 4.000, sada će za struju izdvajati oko 500 dinara više, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić. Arsić je, u izjavi Tanjugu, rekao da će rast cene struje pogurati i inflaciju za oko jedan procentni poen.

Ko je plaćao struju 4.000, sad će 500 dinara više

"Skuplja struja uticaće i na cene drugih proizvoda, a taj uticaj će iznositi negde oko jedan odsto. Dakle, svi ostali proizvodi u proseku će poskupeti za jedan odsto, pa će rast inflacije, koji predstavlja ponderisani prosek rasta svih drugih cena i cena struje, iznositi nešto preko jedan odsto", rekao je Arsić.

On je podsetio da je u 12 odsto poskupljenja 7,5 odsto akciza koja ide u budžet a 4,5 odsto odlazi EPS-u na ime veće cene kilovata.

"Cena struje od 12 odsto je zapravo povećana za građane i za sve druge potrošače koji koriste struju na niskom naponu, a to su recimo trgovine, banke, uslužne delatnosti... Za one na visokom i srednjem naponu, a to su industrijski proizvođači, primeniće se samo povećanje po osnovu akcize od 7,5 odsto", objašnjava on.

Prema njegovim rečima, to je povećano bez obzira da li oni struju uvoze ili je kupuju u Srbiji.
"Samo taj akcizni deo će kod njih uticati na rast cene drugih proizvoda", naglasio je on.
Arsić je ocenio da je pozitivno to što će inflacija zbog ovog poskupljenja verovatno ući u granice postavljenog cilja, a to je četiri, plus ili minus 1,5 odsto.

"Inflacija će konačno preći 2,5 odsto. Računalo se i ranije na povećanje cene struje i to je jedan od razloga što je inflaija neko vreme ispod ciljanog koridora", zaključio je Arsić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    verni citalac 12.06.2015 10:44

    Vazno je da su smanjili plate!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija računi za struju poskupljenje struje poskupljenje cena struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana