Tekst objavljen: 24.12.2013 15:15        


"Prvi u svetu, prvi u Srbiji”, reklamni je slogan koji prati LG zakrivljeni OLED televizor koji košta 1.149.999 dinara. Nikad skuplji te-ve nije postojao na našem tržištu. Za njegovu premijeru u Srbiji postarala se Tehnomanija. Čudo vizuelne tehnologije je u ponudi od 27. novembra, a premijerni kupac se još čeka.

Ko nema para? Najskuplja roba najbolje ide u Srbiji

– U ponudi imamo i „sonijev” televizor od 700.000 dinara koji se odlično prodaje, kao i „filipsov” te-ve koji košta 900.000. Prodaja ovakvih proizvoda uvek dobro ide – tvrde u Tehnomaniji.

Jasno je da luksuzni proizvodi kod nas imaju kupce – da nije tako, ne bi se ni uvozili. Po tradiciji, najskuplji automobil prvi se proda na sajmu, ol-inkluziv aranžmane agencije prodaju nekoliko meseci pre sezone. Sajam nautike u Beogradu je sve popularniji.

S druge strane, promet u maloprodajama opada, nezaposlenost je izražena, prosečna potrošačka korpa vredi tri puta više od penzije, a skoro dva puta od prosečne zarade u prestonici.

Ekonomista Goran Nikolić, ipak smatra da raslojavanje kod nas nije toliko izraženo i da smo mi u okviru centralno-evropskog proseka, što se standarda tiče.

Radnje koje nude luksuznu robu posluju ne zato što u Srbiji ima mnogo bogatih, već zato što smo kao narod skloni da se „prostiremo preko gubera”, da trošimo više nego što bi nam bilo primereno. Svest da je bitno imati moderan mobilni telefon, dobra kola, firmirane stvari, odlika je siromašnog društva. I to nije naša specifičnost, već karakteristika maltene čitave istočne Evrope – zaključuje Nikolić.

Prema nešto drugačijoj školi mišljenja, ponuda i potražnja skupe, ali ne i preskupe robe, znak je da srednja klasa „daje znake života”. To su oni potrošači koji sebi ne mogu da priušte unikatna dobra, ali su im u dosegu haljine od 250 evra, čizme od 800, torbe od 300... Pa makar i po cenu „odvajanja od usta”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija potrošači kupovina luksuzni proizvodi luksuz najskuplja standard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana