Tekst objavljen: 22.08.2014 16:30        


Od zemalja koje su u našem neposrednom okruženju, Kipar je u svim grupama roba i usluga najskuplji, što se i očekivalo od ove zemlje slobodnih bogataša. Grčka je najskuplja po troškovima stanovanja, prevozu, telefonskim uslugama i investiranju.

Koja zemlja je skupa i po čemu, i gde je Srbija u svemu

Mleko, sir i jaja najskuplji su na Kipru, dok su u Srbiji ove namirnice skuplje nego u Mađarskoj Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji.

Meso je najskuplje u Sloveniji, Grčkoj i na Kipru, dok je u Srbiji gotovo na istom nivou kao i u Crnoj Gori, ali opet skuplje nego u Rumuniji, Bugarskoj, Albaniji i Makedoniji.

Srbija je najjeftinija po: (1) električnoj energiji, gasu i drugim gorivima, gde je na 46,3% od proseka EU28; (2) u komunikacionim uslugama gde je na 58,6% nivoa cena; i (3) kod audio-vizuelne, fotografske i informacione opreme, gde je na 90,2% evropskog proseka, i gde su cene u Evropi najujednačenije.
Što se tiče odeće, Srbija je po cenama prestigla BiH, Crnu Goru, Rumuniju, Mađarsku i Tursku, ali je skuplja i od Kipra, Grčke i Hrvatske. Interesantno da smo po obući skuplji od svih navedenih zemalja, osim od Crne Gore.

Kipar je gotovo u svim grupama roba i usluga najskuplji. Grčka je naskuplja u četiri kategorije: (1) troškovima stanovanja (2) transportu;(3) komunikacijama i (4) investicijama. Slovenija je naskuplja u takođe četiri kategorije: (1) mesu (2) uljima i mastima (3) voću, povrću i krompirima (4) odeći.

Hrvatska nije ni u čemu najskuplja, dok Turska drži najskuplje cene alkoholnih napitaka.

Mađarska i Rumunija nisu ni u čemu najskuplje, ali su najjeftinije u po jednoj kategoriji: Mađarska kod kućnih aparata, a Rumunija kod saobraćajnih usluga.

Crna Gora ni u čemu nije najjeftinija ali je skupa kod obuće. Bosna i Hercegovina nije ni u čemu najskuplja, a poput Mađarske i Rumunije je najjeftinija samo u jednoj kategoriji, a to je stanovanje, gde su po cenama na samo 27% od evropskog proseka. Ispod Bosne i Hercegovine egzistiraju čak četiri sirotinjske države koje su najjeftinije po mnogo čemu, a Makedonija, bivša jugoslovenska republika, u većini roba i usluga.



Bugarska je najjeftinija po: (1) alkoholnim pićima (2) nameštaju i drugim kućanskih neeletričnim elementima poput podnih obloga.

Bez dileme, većina krajnosti u cenama se formira između Kipra, kao najskupljeg, i Makedonije, kao zemlje sa najjeftinijim proizvodima u našem okruženju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac kupovina potrošači kupovna moć

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana