Tekst objavljen: 25.12.2014 9:37        


Pre nego što se odlučite da li ćete uzeti kredit, pažljivo razmotrite važnost potrebe koju želite da finansirate na ovaj način. Brzopleta i nepromišljena odluka o zaduživanju može dugoročno opteretiti vaš kućni budžet.

Koji je kredit najpovoljniji?

Ukoliko se ipak odlučite da uzmete kredit, imajte u vidu da u ponudi banaka postoje različite vrste kredita, zbog čega treba dobro da razmislite i raspitate se šta vam se nudi i šta najviše odgovara vašim potrebama. Od svake banke možete zatražiti obrazac „ Osnovni podaci o kreditu“ za željenu vrstu kredita i njihovim poređenjem lakše ćete odlučiti šta je za vas najpovoljnije.

Uporedite uslove pod kojima različite banke nude kredite

 

Najlakši način da uporedite uslove pod kojima različite banke nude kredite i da donesete odluku koja odgovara vašim potrebama jeste da uporedite efektivne kamatne stope. Ukoliko je efektivna kamatna stopa na godišnjem nivou niža, kredit je jeftiniji. Imajte u vidu da kod kredita sa različitim periodima otplate visina rate ne predstavlja pravi pokazatelj cenekredita.

Kredit sa dužim rokom otplate može imati nižu mesečnu ratu, ali to ne znači da je i ukupna obaveza po tom kreditu niža.
Pri poređenju uslova, uporedite i troškove vezane za proizvode koji se ”nude u paketu”, nezavisno od toga da li su vam potrebni (npr. platne kartice) i koji se ne obuhvataju EKS-om. Naročito obratite pažnju na mogućnost banke da jednostrano izmeni odredbe ugovora i na to da li su precizno utvrđeni uslovi pod kojima banka to može da učini.

 

 

Zapitajte se da li možete otplaćivati kredit

 

Da biste mogli da odgovorite na ovo pitanje, potrebno je da razmislite koliko iznose vaši ukupni prihodi, a koliko rashodi na mesečnom nivou, i da procenite da li ćete i kasnije biti u mogućnosti redovno da izmirujete svoje obaveze, naročito kod ugovora kod kojih može doći do promene uslova otplate kredita (npr. varijabilna kamatna stopa)

Pre nego što odlučite da uzmete kredit, zapitajte se da li vam je zaista neophodan.
Ukoliko odlučite da uzmete kredit, veoma je važno da pre potpisivanja pažljivo pročitate ugovor o kreditu i da vam svi uslovi kredita budu jasni. Ukoliko vam neke odredbe ugovora nisu jasne, radi pojašnjenja, pitajte odgovornog službenika banke.


Potpisivanjem ugovora automatski prihvatate sve uslove iz tog ugovora.



 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uslovi krditiranja najpovoljniji kredit upoređivanje uslova kreditiranja visina eks otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana