Tekst objavljen: 04.11.2013 11:15        


Kad su svi mislili da će tržište automobila početi da se oporavlja posle leta, koje je bilo bez značajne prodaje, stigao je pravi šok - u septembru je prodato manje od 1.700 vozila, što je najlošiji rezultat u poslednjih deset godina.

Koliko duboko je dno: Nikad lošija prodaja automobila

Formule više nema, kažu prodavci. Čak i oni koji nude plaćanje bez kamate na tri ili pet godina, loše prolaze na tržištu. Loša situacija nosi i nove otkaze, pa će do Nove godine biti otpušteno oko 500 radnika, a mnoge firme moraće u stečaj.

Rezultati govore da najbolje ipak prodaju Škoda i Fijat. Međutim, ima marki koje za mesec dana nisu uspele da prodaju nijedan automomobil. Prodaja popularnih automobila sada je sa trocifrene prešla na dvocifrenu, što se nije desilo u poslednjih 10 godina.

Uvoznici kažu da država nije puno uradila na poboljšanju prodaje. Još prošle godine su tražili sistem zamene automobila "staro za novo", gde bi se PDV plaćao na razliku u ceni novog starog vozila.

Milan Vukasović iz Verano motorsa kaže da se postavlja pitanje da li će država na taj način ubrati dovoljnu masu PDV-a. - Mi mislimo da ukoliko idemo na veći obim, volumem, da će se ukupna masa PDV-a uklopiti u tu računicu - kaže Vukasović.

Ima onih koji prodaju luksuznu robu i nemaju mnogo problema u plasmanu. U svetlu ekonomskih događaja, čak 10 kupaca opredelilo se za novi "mercedes s klase", koji košta u proseku od 100 do 150 hiljada evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    jel' malo 04.11.2013 12:14

    1.500 vozila u septembru?! Pa, šta 'oćete

  2. User image
    Markes 04.11.2013 14:57

    Pa koliko su nasvirali cene, nije ni cudo sto nema prodaje. Zato polovnjaci idu kao alva!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina automobila prodaja automobila automobili novi automobili automobil Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana