Tekst objavljen: 11.06.2019 12:20        


Iako kreditna zaduženost građana Srbije raste, pri čemu gotovinski krediti premašuju one stambene, naši građani su sa prosečnim dugom od 1.163 evra po stanovniku najmanje zaduženi u poređenju sa susednim zemljama i zemljama bivše Jugoslavije.

Koliko svaki građanin Srbije duguje banci?

To su rezultati ankete koju je po bankama tradicionalno sprovela Narodna banka Srbije u prvom tromesečju ove godine, piše Politika.

Kreditna zaduženost po stanovniku u 2018. u evrima u susednim zemljama i onima bivše Jugoslavije iznosi najviše u Sloveniji 4.998 evra, a slede Hrvatska sa 3.990, Crna Gora 2.009, Rumunija 1.434, Bugarska 1.370, BiH 1.325, Severna Makedonija 1.207 i Srbija 1.163 evra.

Anketa je pokazala i da dug građana Srbije za gotovinske zajmove premašuje one za stambene, jer za keš kredite trenutno duguju 425 milijardi dinara, a za krov nad glavom 411 milijardi dinara.

U prvom tromesečju najtraženiji su bili krediti za kupovinu nepokretnosti, pa za nabavku trajnih potrošnih dobara, a na trećem mestu su krediti za refinansiranje postojećih obaveza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Banke očekuju da standardi po kojima će se odobravati krediti stanovništvu u drugom tromesečju ove godine budu ublaženi za gotovo sve vrste kredita.

Izuzetak su devizno indeksirani gotovinski krediti i oni za refinansiranje, ali oni imaju malo učešće u ukupnim kreditima stanovništva, kažu u centralnoj banci.Inače, anketa je pokazala da preduzetnici i građani trenutno duguju 2. 372 milijarde dinara.

Najzaduženija je privreda sa 1.332 milijarde dinara, građani duguju 989 milijardi, a najmanje preduzetnici - 50 milijardi dinara, pokazuju podaci Udruženja banaka, prenosi list.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke Srbija dugovi koliko dugujemo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana