Tekst objavljen: 28.04.2015 14:25        


Opština Stara Pazova će od 4. do 19. maja, kroz prvu javnu emisiju, prodavati obveznice u ukupnoj vrednosti 125 miliona dinara. Obveznice će moći da kupe sva pravna lica i građani iz zemlje i inostranstva.

Kupite municipalne obveznice Stare Pazove

Iz emisije municipalnih obveznica finansiraće se izgradnja vrtića 'Radost' u naselju Belegiš, sportska sala sa kuglanom u Osnovnoj školi '23. oktobar' u naselju Golubinci, kao i rekonstrukcija i uređenje centra u Novoj Pazovi", kazao je pomoćnik predsednika opštine Stara Pazova Goran Savić.

Kako je naveo, reč je o dinarskim obveznicama indeksiranim u evrima, sa fiksnom kamatnom stopom od šest odsto godišnje i rokom dospeća od pet godina, a obveznice će biti uključene i na otvoreno tržište Beogradske berze, tako da će investitorima biti omogućena likvidnost i pre dospeća obveznica.

Do sada, pored Stare Pazove, municipalne obveznice za poznatog kupca emitovali i Grad Novi Sad, dva puta, i jednom Grad Pančevo, a Grad Šabac je prvi u zemlji objavio javnu ponudu za emisiju tih dužničkih papira. Prodaja municipalnih obveznica se smatra najpovoljnijim načinom zaduživanja lokalnih samouprava jer se isplaćuju po nižoj kamatnoj stopi i s dužim rokom otplate.


"Rizik ulaganja u municipalne obveznice je nizak, jer opština garantuje svojim budžetom da će se novac investitorima isplatiti", kazao je Savić i naglasio da dodatnu pogodnost predstavlja to što je prinos od municipalnih obveznica veći od prinosa na oročene depozite u banci, a i ne oporezuje se.

Savić je podsetio da je to druga ponuda obveznica opštine Stara Pazova, nakon prve koja je prošle godine, takođe u vrednosti 125 miliona dinara, bila emitovana za poznatog kupca.

Predsednik opštine Stara Pazova đorđe Radinović ocenio je da će javnim plasmanom obveznica sredstva moći da se po najpovoljnijim uslovima iskoriste za kapitalne projekte potrebne građanima.

"Na ovaj način ćemo steći poverenje građana, ali i poverenje investitora da ulažu u opštinu", kazao je Radinović i zahvalio Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO) i Unikredit banci na pomoći i podršci pri realizaciji emisije obveznica.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić istakao je da primer opštine Stara Pazova pokazuje kako u Srbiji mogu da se iskoriste svi finansijski instrumenti za nabavku sredstava za kapitalne projekte, a istovremeno predstavlja i način kako da se lokalna samouprava približi građanima.

"Javna emisija municipalnih obveznica Stare Pazove važna je i za druge lokalne samouprave, jer pokazuje kao i druge opštine i gradovi mogu da prikupe nova sredstva za kapitalne projekte", rekao je Staničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza obveznice javna ponuda obveznice stare pazove

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana