Tekst objavljen: 15.07.2018 16:01        


Na Veletržnici Beograd prošle nedelje je zabeležen promet od 2.282 tone robe, a u trgovanju je ubedljivo dominirala - lubenica.

Loša godina za australijski i kanadski dolar

Budući da su kamatne stope u Evropi na najnižim nivoima u istoriji, držanje štednje na oročenju je sve manje isplativo. Zbog toga se štediše u potrazi za dodatnim prinosom sve češće odlučuju na ulaganje u ostale valute, koje svojim jačanjem mogu doneti ponekad i po nekoliko desetina odsto zarade u samo godinu ili dve dana. Neki od primera mogućnosti zarade na pravovremenoj kupovini ostalih svetskih valuta su jačanje dolara za gotovo 25% od proleća 2014. do proleća 2015. godine te jačanje švajcarskog franka za približno 20% u samo jednom danu 2015. godine.

Slični pomaci kurseva valuta se događaju i dalje, no u nešto manjim amplitudama. Evo koje valute je bilo najisplatljivije posedovati tokom prve polovine ove godine.



Dakle, od svetskih valuta koje su percipirane sigurnim za ulaganje i koje su verovatno najviše zastupljene među štedišama, ako se izuzme evro, australijski dolar je najviše oslabio. To znači da su oni koji su kupili australijsku valutu loše prošli tokom poslednjih meseci. Štednja u kanadskom dolaru je takođe bila loša odluka, dok su oni koji preferiraju britansku funtu i švajcarski franak prošli za nijansu bolje nego da su štednju držali u evrima.

No, postoje i valute koje se isplatilo kupovati početkom godine, a radi se o američkom dolaru i japanskom jenu, koji je od početka godine ojačao za gotovo 5%.


Kakvo kretanje može da se očekuje u drugoj polovini 2018. godine?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da bi u drugoj polovini godine moglo doći do prokreta postojećih trendova. Naime, američki dolar je trenutno precenjen, stoga bi mogao početi da slabi u odnosu na većinu ostalih valuta, uključujući tu i evro. Takvom scenariju u prilog idu i komentari nekih visokopozicioniranih stručnjaka Evropske centralne banke, koji smatraju da s podizanjem kamatnih stopa ne treba čekati do jeseni iduće godine, nego početi ranije.

Za razliku od dolara koji bi mogao da oslabi, britanska funta bi mogla jačati u odnosu na evro. Naime, britanska centralna banka će gotovo sigurno početi sa podizanjem kamatne stope već ove godine, što bi trebalo dovesti do masovnog prebacivanja kapitala u ovu valutu i njenog jačanja.

Švajcarski franak bi takođe mogao da slabi u odnosu na evro, a glavni razlog je to što švajcarska centralna banka aktivno radi na namernom rušenju vrednosti svoje valute, za koju smatraju da je još uvek ekstremno precijenjena.

Svaka nova vest o carinama i trgovinskom ratu koji je pokrenuo američki predsednik Tramp odražava se na kretanje vrednosti valuta, pa može dovesti do naglih i značajnih promena kurseva. To doprinosi riziku ulaganja u strane valute, ali i stvara mogućnost ostvarivanja profita neuporedivo većeg od današnjih kamatnih stopa na oročenu štednju koje se nalaze na istorijski niskim nivoima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
australijski dolar kanadski dolar japanski jen vrednost valuta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana