Tekst objavljen: 28.01.2015 14:42        


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković rekla je danas da će u rešavanju problema nenaplativih kredita biti primenjene najisplativija rešenja koja najmanje koštaju poreske obveznike, te napomenula da rešenje ne treba da traži samo NBS, već da tu ima posla i za Udruženje banaka, EBRD, poslovne banke...

Lošim kreditima da se pozabave i EBRD, banke

Ona je na predstavljanju izveštaja Evropske banke za obnovu i razvoj o tranziciji navela i da će se u traženju rešenja za loše kredite nastojati da država u finansijskom smislu bude što je moguće više isključena.

Kad je reč o mogućnosti prodaje nenaplativih kredita, Tabaković kaže da su sve opcije u igri, ali da se ta mogućnost odnosi pre svega na kredite firmi.
"Moramo voditi računa da na sekundarnom tržištu ne mogu da se nađu krediti fizičkih lica, jer građani moraju unapred da računaju sa svojom sudbinom", rekla je guvernerka.

Ona je navela da NBS nije jedina koja treba da se bavi rešavanjem tog problema već je potrebno da na tome rade i Udruženje banaka Srbije, banke pojedinačno, EBRD između ostalih, ali i druge međunarodne finansijske institucije sa kojima se mesecima ragovara o različitim pristupima za rešavanje tog problema.

Upitana da li građanima koji su zaduženi u evrima može da se desi da zapadnu u sličan problem koji imaju oni zaduženi švajcarskim francima, ona je rekla "svima nam je problem težak život u nepredvidivim okolnostima, na koje ne možemo da utičemo, a moramo da ih rešavamo".

Nemaju problem samo korisnici kredita u francima nego i oni koji su izgubili posao, te mi nemamo ni investicija niti proizvodne kapacitete, dodala je Tabaković primetivši da će "sve biti rešeno kad bude bilo više posla".

Ona je podsetila će NBS izneti preporuke za rešenje problema kredita u francima nakon sastanka s predstavnicima bankarskog sektora koji je planiran za ponedeljak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
resenje kredita krediti fizičkih lica krediti u francima i evrima Narodna banka Srbije nenaplativi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana