Tekst objavljen: 10.08.2019 17:00        


Ranjivost računara sa Windows oprativnim sistemom, koji koriste 64-bitne Intel i AMD procesore, mogla bi hakerima da omogući pristup lozinkama, privatnoj komunikaciji i drugim podacima koji se čuvaju u kernel memoriji operativnog sistema.

Microsoft potvrdio: Windows je ranjiv

Zbog toga se korisnicima savetuje da ažuriraju softver svojih računara kako bi izbegli rizik od "SWAPGS napada" procesora. Osetljivost na potencijalne napade primećena je kod Intelovih procesora proizvedenih od 2012. godine do danas. Sa druge strane, iz AMD-a negiraju da su njihovi procesori osetljivi na napade.

Kompanija iz Redmonda je zato udružila snage sa proizvođačima procesora, kako bi zajedno pronašli rešnje problema.

Prva ažuriranja koja ispravljaju ovu ranjivost objavljena su još 9. jula, a svi koji su ih instalirali obezbedili su svoje računare od potencijalnih napada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

I pored toga što se opasnost povećava sa povećanjem broja ranjivih procesora, stručnjaci ističu da napadači najverovatnije ne ciljaju obične korisnike.

Naime, SWAPGS napadi zahtevaju mnogo više vremena, pa je malo verovatno da će oni biti usmereni na računare koji ne sadrže onu vrstu informacija koja može da posluži kao sredstvo za ucenu ili osnova za neki još ozbiljniji napad.

Upkos takvim tvrdnjama, napadači koji imaju dovoljno resursa i znanja da iskoriste ranjivost 64-bitnih procesora, mogli bi da dođu do vitalnih informacija. I pored toga, malo je verovatno da će se "ozbiljni" hakeri, čiji je cilj da na takav način dođu do novca, odlučiti za ovakvu vrstu napada.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
procesor windows internet korisnici operativni sistem softver računari hakeri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana