Tekst objavljen: 01.09.2015 12:51        


Ruski predsednik Vladimir Putin pripremio je nacrt zakona kojim se predviđa izbacivanje američkog dolara i evra iz trgovinske razmene među članicama Zajednice nezavisnih država (ZND). To će značiti kreiranje jedinstvenog finansijskog tržišta između Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i drugih članica bivšeg Sovjetskog saveza, javlja Russia Today.

Moguće izbacivanje dolara iz trgovinske razmene u ZND

"Ovo bi pomoglo većoj upotrebi nacionalnih valuta u inostranim trgovinskim transakcijama i u finansijskim uslugama, stvarajući preduslove za veću likvidnost na tržištima domaćih valuta", navodi se u saopštenju Kremlja.

Pomenuti nacrt zakona bi, takođe, pomogao pojednostavljenju trgovine u regionu, kao i dostizanju makroekonomske stabilnosti.

Kako navodi Russia Today, članice Evroazijske ekonomske unije (EEU) su razgovarale o mogućnosti prelaska na nacionalne valute, a prema ugovoru potpisanom između Rusije, Belorusije, Jermenije i Kazahstana, obavezni prelazak na obračun u nacionalnim valutama se mora dogoditi između 2025-2030. godine.

U ovom trenutku, oko 50 odsto obrta unutar članica EU se obavlja u dolarima i evrima, što povećava zavisnost tog bloka od država koje emituju ove valute.
Van ZND-a i EU, Rusija i Kina takođe preduzimaju napore da ograniče dominaciju dolara, prenosi Russia Today.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
spoljnotrgovinska razmena američki dolar evro znd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana