Tekst objavljen: 03.10.2016 15:00        


Energetska zajednica upozorila je Srbiju u svom godišnjem izveštaju za 2015–2016. godinu na nedostatke u poštovanju direktive o sumporu u gorivu. Iako bi vozači trebalo prvi da ustuknu pred ovom informacijom i pitaju šta sipaju u svoje rezervoare, Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da nije reč o benzinu ili dizelu, nego o mazutu.

Moguće poskupljenje goriva do kraja godine

– Mazut koji se koristi za grejanje i dalje ima oko tri odsto sumpora u sebi. Srbiji se i do sada to tolerisalo, jer su postrojenja za grejanje u toplanama stara i mogu bez problema da ga koriste, objasnio je on. Što se tiče, goriva na pumpama, vozači sami mogu uvek da pozovu inspektore i na licu mesta provere kvalitet goriva, ukoliko primete nešto sumnjivo. Sve dosadašnje kontrole kvaliteta goriva potvrđuju da ono koje se toči na pumpama u potpunosti ispunjava evropske standarde i da tu nema problema – kaže Mićović.

To uostalom potvrđuju i najnoviji podaci poreznika koji su od uvođenja kontrola početkom godine do 20. septembra 2016. od ukupno 200 kontrolisanih benzinskih pumpi, privremeno zatvorili 87 u cilju suzbijanja sive ekonomije i nelegalnog prometa nafte i naftnih derivata. Pumpe nisu pri tom zatvarane zbog nekvalitetnog goriva, već zbog neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, zaliha goriva i drugih prodajnih artikala, radnopravnog statusa zatečenih radnika kao i ispravnost fiskalnih kasa.

Kako se ne bi pravila nelojalna konkurencija benzinskim pumpama, Udruženje naftnih kompanija uputilo je dopis Ministarstvu energetike s molbom da se iz prodaje potpuno povuče „gasno ulje 01”, koje zamenjuje dizel.

– Reč je o pogonskom gorivu koje koriste traktori ili autobusi i kamioni. Pošto se ovaj dizel za šest do osam dinara jeftinije može nabaviti preko Drine, gasno ulje ostaje na pumpama. U Evropi je taj problem rešen tako što su cene goriva za poljoprivredu na pumpama niže zbog manjih državnih zahvatanja, što bi trebalo uraditi i kod nas, kako bi se sprečilo prelivanje para iz srpskog budžeta u budžete u regionu – Makedoniju, BiH, Crnu Goru, gde se dizel toči jeftinije, kaže Mićović.

Upitan kakva je situacija s cenama goriva u poslednjih mesec dana, on objašnjava da su one manje-više stabilne pa i ako je došlo do promena da su cene više za 20 do 30 para u zavisnosti od vrste derivata.

– Do poskupljenja bi, međutim, moglo doći do kraja godine, budući da su se zemlje članice OPEK-a dogovorile da smanje proizvodnju nafte. Sa svakim smanjenjem, a većom tražnjom robe, cene crnog zlata rastu, pa je to realno očekivati i u Srbiji. S tim, što drastičnog poskupljenja neće biti, kaže on.

Kao primer velikih promena cena navodi da je dizel od juna prošle do marta ove godine pojeftinio za 24 dinara, a da je od marta do danas poskupeo za 13 dinara. Takvih skokova neće sigurno biti, ali će gorivo poskupeti, zaključuje Mićović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija poskupljenje goriva gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana