Tekst objavljen: 22.01.2017 16:00        


Hladnoća uvećala račune za struju i grejanje iz toplana, a i cene na stovarištima. Nišlijama iz Toplane i do 60 odsto veći iznosi na uplatnicama. Kubik drva u Vranju i do 70 evra.

Mraz zaledio i domove i novčanike

Ledeni talas zaledio je i domove i novčanike. Dok se u Zrenjaninu žale da su im radijatori hladni, Vranjanci koji nisu obezbedili dovoljno ogreva sada kubik drva plaćaju 70 evra, odnosno duplo više nego pre zimske sezone, a Nišlijama su računi koje su za decembar dobili od Toplane bili za oko 60 odsto veći. Stovarišta ovih dana vraćaju kupce, jer na lagerima vlada nestašica, i sada nude samo "najpaprenije" vrste uglja koje po toni staju i više od 20.000 dinara. 

U BEOGRADU BEZ PROMENA

Promena cena centralnog grejanja u Beogradu neće biti. JKP "Beogradske elektrane" ne planiraju korekciju vrednosti toplotne energije u grejnoj sezoni.- Prilikom utvrđivanja cene isporuke toplotne energije, "Beogradske elektrane" primenjuju Uredbu Vlade Srbije - kažu u JKP "Beogradske elektrane". - Poslednje usklađivanje vrednosti grejanja sa Uredbom izvršeno je u oktobru 2015. Nastavićemo pažljivo da pratimo kretanje cena prirodnog gasa i mazuta na tržištu.

U mnogobrojnim domaćinstvima koja su palila peći, klima-uređaje i grejalice da bi se dogrevali, moraće da pripreme od 11.000 do 25.000 dinara više nego što je uobičajeno.

U "Elektroprivredi Srbije" ističu da je svake godine u decembru, zbog hladnog talasa i niskih temperatura, potrošnja električne energije u proseku veća za 10 odsto. Beograđani su u decembru prosečno trošili 557 kilovat-časova, i ta potrošnja je za 22 odsto bila veća nego u novembru lane.

- Nije moguće sva brojila očitati u jednom danu, pa je praksa da očitavanja traju do šestog dana u narednom mesecu - tvrde u EPS-u.

- U decembarske račune ušla je i potrošnja iz početnih dana januara. EPS je obezbedio stabilno snabdevanje električnom energijom tokom ledenog talasa. Tokom božićnih praznika EPS je isporučivao oko 120 miliona kilovat-sati svakodnevno.

Redovno se rade sistemske i logičke kontrole, da bi korisnici dobili ispravne račune. Eventualne greške u nekim računima su uvek moguće, ali se mogu ispraviti ukoliko kupac podnese prigovor. EPS do sada nije imao povećani broj reklamacija građana na račune za decembar 2016. godine.

Kako naglašavaju u EPS-u, dodatno uključivanje TA peći tokom dana (kada je tarifa skuplja), može da poveća račun za čak 25 odsto. Korišćenje grejalica i uljnih radijatori za grejanje povećava račune za 25.000 dinara mesečno, dok grejanje na klima-uređaje košta i više od 11.000 dinara mesečno.

Nišlije koje su korisnici usluga Toplane sa zaprepašćenjem su reagovale na račune koji su im stigli iz "Objedinjene naplate" za decembar. Na uplatnicama su iznosi veći za čak 60 odsto u odnosu na prethodni mesec, a u Toplani kažu da je to normalno, jer je ovaj decembar bio hladniji u odnosu na prošlu godinu i bilo je čak 16 ledenih dana, kada su radili 24 časa.

Nišlijka Ina Dragosavljević kaže da joj račun za grejanje obično iznosi oko 6.000 dinara i da ga je toliko plaćala prošle godine u zimskim mesecima.

- Sada mi je stigao račun od 13.000 dinara, a samo grejanje je 10.000 dinara. Razumem da je bilo hladno, ali da baš toliko računi porastu nije u redu. Moja drugarica je dobila račun 15.000 dinara. Razmišljam o tome da se isključim s Toplane, jer parno grejanje bi trebalo da bude jedan od najjeftinijih vidova grejanja, a ne najskuplji, što je samo slučaj u Nišu. Nije normalno da grejanje na struju bude jeftinije od parnog grejanja.

Direktor niške Toplane Zoran Stanojević rekao je da su računi uvećani jer oni isključivo zavise od potrošnje energenata, koja je sada bila povećana. Kako kaže, na računu je objašnjeno koliko je energenata potrošeno, i to građani mogu jasno da vide. Oglasio se i Centar za zaštitu potrošača "Forum", koji je uputio zahtev nadležnima da se građanima odobri da plate 60 odsto od decembarskog računa, a da ostatak izmire kasnije. Direktorka "Objedinjene naplate" Jelena Stojanović rekla je da se traži način kako bi se olakšala ova situacija građanima.

MANJE CENE U NOVOM SADU I KRALJEVU

Cene grejanja na računu objedinjene naplate za Novosađane čiji su stanovi priključeni na sistem daljinskog grejanja JKP "Novosadska toplana" smanjene su po drugi put u poslednjih godinu dana.

Umesto 92,36 dinara, cena grejanja od januara je smanjena na 88,86 dinara po kvadratnom metru, a cena tople vode je 225,99 umesto 231,57 dinara po kubiku, tako da će račun za stan od 50 kvadratnih metara, prema ovoj računici, biti niži za 175 dinara. Računi za grejanje u Kraljevu, za oko 7.000 korisnika usluga gradske "Toplane" manji su za četiri i po odsto za stambeni i 25 odsto za poslovni prostor.
- Predloženo je gradonačelniku da se omoguće neke povlastice građanima kako bi izmirili račune, i on se s tim složio. Sada čekamo i odluku direktora Javnih preduzeća i nadam se da ćemo uspeti nešto da uradimo. Sve to još nije sigurno, ali se trudimo da na svaki način situaciju olakšamo građanima - kazala je Stojanović.

U Zrenjaninu su računi za grejanje dvosobnog stana od 54 kvadrata za decembar iznosili od 10.500 do 12.500 dinara. Zrenjaninci su se na tribini u naselju Bagljaš, gde živi oko 20.000 stanovnika i ima oko 4.000 potrošača centralnog grejanja, požalili na hladne radijatore u mnogim zgradama, a sumnjaju i na merenje kalorimetrima. Kako tvrde, stizale su im uplatnice sa po 20.000 i više dinara za decembar, a delitelji toplote su zabeležili nultu potrošnju?!

Predsednik Centra za zaštitu potrošača "Begej" iz Zrenjanina Dušan Kokot kaže da su se povezali sa građanskim inicijativama iz Niša, Kraljeva i Kragujevca i da razrađuju zajedničke pravce delovanja.

- Svakodnevno nas zovu kućni saveti iz vojvođanskih gradova i traže da se uključe, jer je stanje nepodnošljivo. Građani dobijaju astronomske račune koji nemaju veze sa stvarnim stanjem. Uvođenje merača unelo je još veću zbrku. Smatramo da u Srbiji ne postoje uslovi za merenje potrošnje toplotne energije, jer je prošao rok instalacijama, a toplane su sklone da gubitke prenose potrošačima - izjavio je Kokot.

Iz JKP "Gradska toplana" odbacuju sve zamerke i kritike korisnika daljinskog grejanja, uz konstataciju da rade po gradskoj odluci.

U gradskoj toplani u Kragujevcu kažu da nije bilo povećanja računa, niti cene grejanja. Prema rečima Katarine Janićijević, portparolke gradske toplane, cene su iste od 2012. godine, a građani grejanje plaćaju 80,14 dinara po kvadratnom metru stana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene grejanja iskljućenje sa toplane grejanje na struju računi za građane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana