Tekst objavljen: 26.07.2016 13:40        


Lista loših direktora pred oči svih zainteresovanih građana izašla je pre dva meseca, a na njoj je, prema podacima APR, već popisano 570 firmi.

Na listi "loših direktora" već popisano 570 firmi

U Centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u, našle su se firme "Gorenje Home doo" iz Zaječara, zatim "Nelt co. doo" Dobanovci, "Transgas doo" Kragujevac, "Beba 93 doo" Beograd...

Od 570 firmi, većina je registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću (doo), što znači da njihovi direktori ne odgovaraju za obaveze firme, već snose samo rizik poslovanja do visine unetog kapitala.

Na listi ima i onih koji su registrovani kao akcionarsko društvo, pa se, primera radi, tu našla i kompanija "Eko Serbia ad", koja je na ovaj neslavni popis dospela zbog poreskih prekršaja, kao što je navedeno i za većinu ostalih firmi s liste.

Ova lista je postala dostupna na portalu APR-a od kad je u primeni Zakon o Centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR. Tim Zakonom je uspostavljena Centralna evidencija izrečenih mera, a Zakon se primenjuje od 1. juna 2016.

Takozvana lista loših direktora obuhvata podatke o firmama, odnosno njihovim vlasnicima, direktorima i članovima nadzornih odbora itd čije je poslovanje sankcionisano zbog krivičnih, prekršajnih ili upravnih sankcija.

Takvim rukovodiocima, piše na sajtu APR-a, biće izrečene privremene mere, poput zabrane poslovanja, osnivanja novih firmi ili raspolaganje novcem.

Kako je naglašeno, pojedini podaci o privrednim društvima i preduzetnicima biće dostupni, dok drugi, poput onih iz kaznenih evidencija, neće biti javni zbog Zakona o zaštiti podataka o licnosti.

U centralnoj evidenciji privremenih ogranicenja pravnih lica bice dostupno ime vlasnika ili direktora, kao i osnov po kome je upisan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
apr loši direktori firme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana