Tekst objavljen: 16.06.2019 17:00        


Za naše penzionere sa primanjima iz drugih država nema privilegija u bankama i trgovinskim radnjama. Problem za 145.300 osoba kojima stižu penzije iz inostranstva

Na rate samo iz našeg PIO fonda

Ne svrstavaju samo banke penzionere u najbolje klijente. Redovna primanja i namirivanje obaveza na vreme, prepoznali su i drugi "igrači" na tržištu kao poželjne osobine za svoje mušterije.

Jedni od njih su i trgovci, koji, osim popusta uz penzioni ček, omogućavaju najstarijim sugrađanima da jednostavno, bez kamate, kupuju i belu tehniku i nameštaj na 12 rata.

Međutim, ova mogućnost ne važi za sve penzionere u našoj zemlji.

U Srbiji, prema statističkim podacima Fonda PIO, živi 145.300 ljudi koji primaju takozvane inostrane penzije. Oni koji žive isključivo od tih primanja, ne mogu da koriste mogućnosti sniženja ili otplate pazara na rate.

- Penziju primam iz Bosne i Hercegovine, preko ovdašnje banke - navodi čitalac "Novosti", koji se nedavno javio našoj redakciji.

- Osim što mi, zbog starosti, a imam već 70, banka ne odobrava gotovinski kredit ni na godinu dana, ne mogu ništa ni da kupim na popust, a ni na rate, kao drugi penzioneri koji žive u Srbiji. Samo mi bankari nude dozvoljeni minus.

A, njega neću, ne želim da plaćam kamatu od 30 odsto godišnje.

Ja nemam neke velike prihode - oko 400 maraka, i značilo bi mi da bar mogu nešto da kupim na više meseci. Ali nijedna trgovina mi ne daje na rate, kažu, može samo na čekove ili kreditne kartice.

Trgovci, s druge strane, kažu da su ugovore sklapali sa Fondom PIO u Srbiji.

- Mi smo našim kupcima-penzionerima omogućili da robu plaćaju na 12 rata, bez kamate i bilo kakvih dodatnih troškova - navodi rukovodilac u jednom velikom trgovinskom lancu nameštaja.

- Procedura je sledeća: kupac izabere šta želi da kupi, pokaže trgovcu penzioni ček ili karticu. Mi mu damo profakturu, koju potom on overava u PIO fondu.

Fond stavlja administrativnu zabranu na penziju i narednih 12 meseci mu se skida rata.

Naš sagovornik ističe da bi znatno komplikovanija bila procedura odobravanja rata za "strane" penzionere.

- To bi podrazumevalo ugovaranje sa više stranih penzionih fondova, jer ne primaju svi penzije iz iste države. Iskreno, ne znam kako bi to moglo da se organizuje, ali mi bismo svakako prihvatili tu mogućnost, ako se trgovcima ponudi kao gotovo rešenje - ističe predstavnik trgovinskih kuća.

- Svesni smo da svako drugo domaćinstvo u Srbiji ima bar jednog penzionera i da im treba omogućiti lakšu kupovinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Od Nemačke do Luksemburga 

Prema dostupnim informacijama Zavoda za socijalno osiguranje, najviše penzija, koje se na tekuće račune u Srbiji uplaćuju iz inostranstva pristiže iz Nemačke - 35.616. Odmah potom je Hrvatska - 32.836, pa Austrija - 23.369.

Iz BiH građani Srbije primaju ukupno 21.887 penzija, od kojih 12.699 iz Republike Srpske, a ostatak iz Federacije. Primanja dolaze i iz Bugarske, Italije, Luksemburga, Crne Gore, Švedske, Češke...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rate PIO fond primanja kreditne kartice penzioneri troškovi fond kupovina trgovci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana