Tekst objavljen: 01.07.2016 13:42        


Cene nafte porasle su danas u Aziji pošto su trgovci sa odobravanjem dočekali poruke centralnih banaka širom sveta o njihovoj spremnosti da uskoče sa finansijskom podrškom kako bi sprečile globalne potrese nakon britanskog glasanja za izlazak iz Evropske unije.

Nafta raste sa oporavkom tržišta posle šoka od Bregzita

Optimizam je prostrujao i kroz tržište nafte, pa se američka "laka" nafta WTI za isporuku avgustu trgovala danas u Aziji za 34 centa više (0,70 odsto) na nivou od 48,67 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

Sverenomorska nafta "brent", u novom ugovaranju za isporuke u septembru, poskupela je za 39 centi (0,78 odsto) na 50,10 dolara za barel.

Posle početnog šoka zbog ishoda referenduma prošlog četvrtka, koji je izazvao slobodan pad na svim berzama, ove nedelje je zabeležen oporavak cena svih vrsta imovine na tržištima.

Južna Koreja je obećala 17 milijardi dolara podsticajnih sredstava, a proširile su se i spekulacije o tome da Japan planira dodatno da olabavi monetarnu politiku, dok su šanse za podizanje kamatnih stopa u SAD sve veće.

Guverner Banke Engleske Mark Karni je juče nagovestio da kreatori monetarne politike razmišljaju o rezanju kamatnih stopa u Britaniji.

Ta vest je bila inicijalna kapisla za skok evropskih i američkih akcija, što je uticalo i na azijske trgovci da danas "podignu rampu" kako bi izvukli što veće dobitke.

"Čini se da investitori traže razloge kako bi bili optimični u pogledu oporavka posle Bregzita", kaže analitičar kompanije IG Markets, Bernard Ou.

Istovremeno, analitičarka firme CMC Markets, Margaret Jang, ocenjuje da su tržišta akcija u porastu delom zbog toga što je "Banka Engleske nagovestila da su u planu veći monetarni stimulusi kako bi se izborila za slabljenjem ekonomije u post-bregzitskom periodu".

Posmatrači na tržištu nafte smatraju da prošlonedeljni pad komercijalnih zaliha "crnog zlata" u SAD takođe pomaže podsticanju cena, ali da će do kontinuiranog rasta cena doći samo ako proizvođači pristupe znatnom smanjenju proizvodnje.

Pad zaliha sirove nafte u SAD "svakako predstavlja podršku" cenama, izjavio je "Blumberg news" Dejvid Lenoks, analitičar za resurse u sidnejskoj kompaniji Fet Provets.

"Ipak, tržište čeka na stvarno rezanje proizvodnje, a dok se to ne dogodi bilo kakav snažniji oporavak cena nafte jednostavno neće biti održiv", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana