Tekst objavljen: 25.11.2015 10:06        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, jer su svetski diplomatski zvaničnici pokušali da ublaže geopolitičke tenzije nastale zbog turskog obaranja ruskog borbenog aviona na sirijskoj granici. 

Nafta skuplja nakon turskog obaranja ruskog aviona

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru poskupela je 12 centi na 42,99 dolara za barel, dok je za 23 centa poskupela i sirova nafta tipa "brent" na 46,35 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi Frans pres.

Nakon obaranja ruskog aviona, cene obe vrste nafte su porasle za više od jednog dolara, a ovaj incident bi, kako upozoravaju analitičari, mogao da poveća tenzije među ključnim silama koje su uključene u sirijski konflikt i da se negativno odrazi na isporuke nafte iz zemalja-proizvođača sa Bliskog istoka.

Prekomerne globalne zalihe su, međutim, ograničile dalji rast cena nafte, uoči objavljivanja izveštaja američkog ministarstva energetike, koji bi, prema procenama analitičara, trebalo da ukaže na dodatno nagomilavanje zaliha komercijalne nafte, što bi bio signal slabljenja tražnje u zemlji koja je najveći svetski potrošač nafte.

Turska je juče oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte skok cene nafte laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana