Tekst objavljen: 07.10.2015 13:21        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji nastavile da rastu, podstaknute nadama da će se prekomerne globalne zalihe smanjiti i očekivanjima da američka Uprava federalnih rezervi (Fed) neće podići kamatne stope u bliskoj budućnosti. 

Nafta skuplja u očekivanju smanjenja prekomernih zaliha

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 91 cent, na 49,44 dolara, dok je sirova nafta "brent" za novembarske isporuke koštala 61 cent više, odnosno 52,53 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Na oporavak cena nafte je, prema ocenama analitičara, uticalo i očekivanje da Fed ove godine neće podići kamatne stope zbog slabe globalne privrede.

"Više ne očekujemo podizanje kamatnih stopa do prvog kvartala 2016. godine, koje možda ni tad neće uslediti", navodi se u komentaru DBS banke.

Cene nafte su u avgustu pale na šestogodišnji minimum usled zabrinutosti u pogledu usporavanja privrednog rasta u Kini, najvećem svetskom potrošaču energeneta, kao i u pogledu visoke proizvodnje u SAD i Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), ali su se otada cene "crnog zlata" oporavile, podseća francuska agencija.

Skok cena nafte je otpočeo prošle nedelje nakon što su podaci ukazali na pad eksploatacije nafte u SAD, što je povećalo nade u smanjenje prekomernih globalnih zaliha.

Američko ministarstvo za energetiku prognoziralo je nedavno pad proizvodnje na prosečnih 8,9 miliona barela dnevno u narednoj godini sa 9,2 miliona u 2015. godini, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte skok cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana