Tekst objavljen: 29.07.2016 15:56        


Cene nafte nastavile su danas pad prema koti od 40 dolara za barel, sedmi dan uzastopno, zbog obnavljanja zabrinutosti u vezi sa prezasićenošću ponude i rasta proizvodnje.  

Nafta u padu sedmi dan uzastopno

Američka "laka" nafta WTI pala je na današnjem azijskom trgovanju za 22 centa, na 40,92 dolara po barelu, dok je severnomorska nafta "brent" oslabila 24 centa, spustivši se na 42,46 dolara, izveštava agencija Frans pres.

"Crno zlato" je oslabilo gotovo 20 odsto sa najvišeg nivoa u 2016. godini od preko 50 dolara dostignutog početkom juna, pošto se sezona letnjih godišnjih odmora i pojačanih putovanja u SAD približava kraju, a privremeni prekid proizvodnje u Kanadi i Nigeriji je okončan.

"Ima previše nafte na tržištu, količina je neverovatna", kaže za "Blumberg news" Džonatan Barat, glavni rukovodilac za investicije u sidnejskoj kompaniji Ajers Alajans Sekjuritis, i dodaje da će eventualni pad cena ispod 40 dolra za barel doneti probleme.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvestila je u sredu o prvom porastu komercijalnih zaliha nafte u SAD od maja meseca, navodeći da su zalihe te sirovine skočile za 13,4 odsto na godišnjem nivou a zalihe benzina su povećane za 11,8 procenata, što su najviši nivoi u poslednje dve decenije.

Dodatni pritisak na cene vrši i blago ali kontinuirano povećanje broja bušotina koje se vraćaju u pogon u SAD-u. Kompanije su ranije ove godine bile prisiljene da zatvore postrojenja, kada je nafta pala na gotovo 13-godišnji minimum na ispod 30 dolara za barel u februaru.

Međutim, rast cena u poslednjih nekoliko meseci naveo ih je da ponovno pokrenu bušenja, pošto je proizvodnja opet postala isplativa, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene nafta pala zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana